hits

Slik blir den kongelige julen 2009!

De kongelige har som alle oss andre tradisjoner i julen. Ta en titt her på hvordan den kongelige julen 2009 vil bli!

Slik blir den kongelige julen 2009:

Norge: De siste par årene har prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon delt på å feire jul sammen med kong Harald og Dronning Sonja. Sist gang begge familien samlet seg til julefeiring var i 2004 - da var alle samlet på Skaugum fordi Kongsseteren var stengt for oppussing. Det har vært tradisjon siden kong Olavs tid å feire jul annenhvert år på Kongsseteren og hos det daværende kronprinsparets hjem på Skaugum.

Kong Harald og dronning Sonja feirer i år julaften på Kongsseteren sammen med prinsesse Märtha Louise og hennes familie, mens kronprinsfamilien har valgt å dra til fjells, nærmere bestemt på hytta i Uvdal i julen. Det er første gang kronprinsparet og barna feirer jul på hytta, noe som garantert vil gi dem en hvit jul

Kongefamilien har alltid gått til julegudstjeneste 1. juledag. Og det blir det også i år, men denne gangen blir det gudstjeneste i Ris kirke, da Holmenkollen kapell er under ombygging. Kronprinsparet vil ikke i år være med da de er på fjellet.

Både på julaften og i romjulen vil det bli julehygge på Kongsseteren. Både dronning Sonja og kong Haralds utvidede familie og venner er velkomne gjester på seteren.Danmark: I Danmark vil det bli lille prins Henriks (8 mnd) første julefeiring. Prins Joachim og prinsesse Marie vil feire jul på Marselisborg slott sammen med sin lille sønn. Det blir imidlertid uten Henriks to brødre, prins Nikolai og prins Felix. Da de sist jul feiret med sin far, vil de i år feire julen med sin mor,grevinne Alexandra og hennes mann Jørgen Martinsen.

Kronprins Fredrik, kronprinsesse Mary og deres barn prins Christian og prinsesse Isabella vil også feire julen i Århus på Marselisborg Slott hvor regjentparet, dronning Margrethe og prins Henrik, tradisjonen tro verter opp for den nærmeste familien.

På julaften går hele kongefamilien i kirken og pynter juletreet på Marselisborg. Julegaver deles så ut, men det blir imidlertid ingen gang rundt juletreet da det står i det ene hjørnet av stuen. Men julesang ved det tente treet blir det likevel. Og julenissen - det er en skjeggløs prins Henrik!

England: Det tradisjonselskende britiske kongehuset følger de samme rutiner hvert år når det kommer til julefeiringen. På morgenen julaften samles familien ved dronning Elizabeths stolthet - juletreet. Minst seks meter må juletreet være, og dronningen pynter selv treet. På ettemiddagen spises en lunsjbuffèt med smørbrød, scones og småkaker, og på kvelden inntar den britiske kongefamilien en herlig julemiddag med reker, lam og champagne på menyen. Julegavene pakkes opp på nordisk sett allerede julaften.

På 1. juledag, eller Christmas Day, fortsetter feiringen med juledagens morgengudstjeneste i St Mary Magdalen-kirken, påfølgende en julelunsj hvor kalkun og tradisjonell pudding blir servert. Deretter finner dronning Elizabeths juletale til folket sted. Den blir sendt på både radio og TV, og varer i ca 10 minutter.

Prins William bestemt seg for å gi kjæresten Kate Middleton en helt spesiell julegave i år. William vil nemlig gi Kate en liten hundevalp som Kate kan kose med. Hunden det skal være snakk om er en brun labrador med kongelige aner. William har bedt oppdretteren på Sandringham om å finne den perfekte valp til Kate blandt de kongelige hundene. Kate er visstnok svak for hunder, så den bløte julegaven fra prins William blir nok en stor hit under juletreet i år.

Spania: Kronprinsparets døtre prinsesse Leonor og prinsesse Sofia vente enda et par uker på sine julegaver. I Spania passer de nemlig på å få mest mulig ut av julekosen, og feiringen pågår helt til 13. dag jul, og først da blir julegavene åpnet.

Som de gode katolikkene de er går den spanske kongefamilien selvfølgelig til julmesse på julaften. Og kong Juan Carlos holder sin juletale til folket.

På det spanske julebordet finner man mye godt. Kalkun blir mer og mer vanlig, som i dronning Sofias hjemland Hellas. Dronningen ser også til at det finnes både Turròn, en slags julenougat, i tillegg til sjokolade, marsipan og småkaker av ulike slag inkludert greske honningskaker på julebordet.

I romjulen og nyttårshelgen drar den spanske kongefamilien på skiferie til det franske snøparadiset Baqueira-Beret, før de tar veien tilbake til Spania igjen og endelig får åpne sine julegaver.


Sverige: I Sverige feirer kongefamilien en tradisjonell jul på Drottningholm Slott. Dronning Silvias tyske mattradisjoner står i fokus, og det blir ingen jul uten Silvias Weihnachtsstolle, en saftig konjakfuktet juledrøm fylt med rosiner og frukt dyppet i melis, og en svart brasiliansk kaffe servert til.

Den flotte Stensalen vil som tidligere år være julearena. Feiringen starter allerede i dag, lillejulaften - Silvia har nemlig bursdag og fyller 66 år i dag. På selve julaften blir det sosialt samvær rundt julebordet, med både kronprinsesse Victorias favoritt, lutefisk, og prinsesse Madeleines favoritter, østers, hummer og champagne. Senere på kveldem leser dronning Silvia tradisjonen tro juleevangeliet.

Prinsessenes forloveder, Daniel Westling og Jonas Bergström vil imidlertid ikke feire jul med kongefamilien. Kongen har tidligere ikke tillatt barna å ha sine respektive med seg på den tradisjonelle julefeiringen. Årsaken er at ifølge de kongelige etikettereglene så må Victoria, Carl Philip og Madeleine være forlovet eller gift før de kan feire julen med sine kjærester. Både kronprinsesse Victoria og prinsesse Madeleine er nå forlovet, og Daniel og Jonas kan etter reglene egentlig feire julen med sine kjærester, men begge to velger allikevel å reise hjem og feire julen med sine familier.

Kronprinsesse Victoria reiser imidlertid til Daniels familie i Ockelbo senere i julen, og prinsesse Madeleine reiser til sin Jonas 2. juledag.

Slik blir altså den kongelige julen 2009. Jeg feirer julaften hjemme i Fredrikstad med mine foreldre, søster og besteforeldre. Min bror er i militæret og kommer ikke hjem før 1. juledag, så i år blir julaftenfeiringen uten han. Men det blir nok litt ekstra feiring når han kommer hjem 1. juledag tenker jeg.

Hvordan blir din julefeiring?

Jeg benytter anledningen til å ønske alle mine kjære lesere en velsignet julehøytid! Og jeg kommer tilbake med mer blogging i romjulen! :-)

6 kommentarer

Marte Lango

23.12.2009 kl.15:22

Nå er blogg vs blogg deltakerne trukket ut! Ble det deg? Hvis ikke det ble deg, stem på den du mener bør vinne :-)

martelango.blogg.no

vanessa alexandra

23.12.2009 kl.16:06

Goood jul :)

Silje

23.12.2009 kl.16:25

God jul!

Kristin

23.12.2009 kl.22:51

Takk for interessant artikkel og mange fine bilder!

Jeg vil ønske deg (og alle andre som er innom bloggen) en riktig god jul, og takker for mange flotte og interessante artikler i 2009. (Selv om jeg ikke "oppdaget" bloggen før i sommer!)

Kristin :-)

Martine

23.12.2009 kl.23:31

vanessa alexandra og Silje: God jul til dere også!

Martine

23.12.2009 kl.23:31

Kristin: Takk for veldig hyggelig kommentar! :-)

Riktig god jul til deg også! Og tusen takk for mange hyggelige kommentarer på innleggene på bloggen min - jeg setter pris på lesere som deg! Klem fra Martine :-)

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv