hits

"Harry og Charles" - premiere på NRK1 i kveld!

I dag sendes den første delen av det historiske dramaet " Harry og Charles" på NRK1.

"Prinsesse Maud blir kalt Harry og prins Carl blir kalt Charles. Sammen med dem bor også Carls ungdomsvenninne, hoffdamen Tulle Carstensen. Sensommeren 1905 banker den norske utsendingen Wedel Jarlsberg på døren, og deres stille familieliv forvandles totalt. En fortelling om 1905 og starten på det moderne norske monarkiet - og en fortelling om ambisjoner og kjærlighet." Slik lyder omtalen av miniserien i tre deler som har premiere på TV i kveld.

Side2.no's anmelder gir "Harry og Charles" terningkast 5, og skriver dette om serien:

"Året er 1905 og Norge har nettopp løsrevet seg fra Sverige. Foreløpig har det vært en fredelig skillsmisse, men om ikke Norge snart bestemmer seg for en regjeringsform er krigsspøkelset ikke langt unna.
Republikanerne ønsker seg Norges største helt, Fridtjof Nansen, som president, mens rojalistene har prins Carl av Danmark øverst på ønskelisten.

Hjemme i København følger den danske prinsen med på situasjonen, men han aner ikke at han snart skal befinne seg i begivenhetens sentrum. Han trives med sitt private liv som kronprins Fredriks nest-eldste sønn, selv om hans kone, den egenrådige og frittalende prinsesse Maud, stadig kommer i konflikt med hans tradisjonsbunnede og formelle familie.
Spesielt Carls fryktelige fruentimmer av en mor, prinsesse Lovisa av Sverige, har problemer med å godta Mauds frie liv.

Carl og Maud kaller hverandre Charles og Harry og har et relativt rolig familieliv sammen med sin 2 år gamle sønn, Alexander. Men i tillegg til en vanskelig svigerfamilie, må også Maud slite med det nære forholdet Carl har til Mauds hoffdame Tulla, som han tidligere hadde et forhold til.
Da utsendinger til Norge endelig tilbyr Carl muligheten til å bli Norges konge, ser Maud det som en mulighet for å komme seg unna det strenge danske hoff, samt Tullas innflytelse over ektemannen. Carl derimot er redd for at det betyr et mindre privat og fritt liv for seg selv og hans familie.

"Harry og Charles" er ikke proppet full av store slagscener, fargerike slottsball eller morderiske konspirasjoner. Det er et tett kammerspill som for det meste foregår innenfor husets fire vegger.
Manusforfatter Jonas Cornell og regissør Marit Moum Aune har allikevel greid å skape en svært spennende og medmenneskelig fortelling om hva som kan ha foregått i de skjebnesvangre månedene før prins Carl sa ja takk til å bli kong Haakon av Norge.
Her er det både storpolitiske og mer personlige og hjemlige forhold som spiller inn, og "Harry og Charles" faller ikke for fristelsen til å bli for teatralsk.

Her har det nok hjulpet å hente inn noen av Skandinavias aller beste skuespillere til rollene, og særlig Maria Bonnevie og Jakob Cedergren imponerer i de to hovedrollene. Det er også spennende å se Hallvard Holmen, som vi er vant til å se som Roy i "Himmelblå" traktere rollen som Nansen, noe han gjør svært godt.
Det er tydelig at NRK har brukt mange penger på serien, og "Harry og Charles" står ikke tilbake for de britiske og tyske kostymedramaene NRK også sender nå i romjula. Dette er rett og slett godt håndverk, og en flott serie og kose seg med i dagene fremover."

Denne serien synes jeg høres utrolig spennende ut, og jeg skal helt klart få det med meg. Og er du også interessert i litt kongelig drama så må du følge med på premieren av "Charles og Harry" på NRK1 i kveld kl. 20.45. Del 2 og del 3 av "Harry og Charles følger i morgen og på tirsdag på samme kanal til samme tid.

5 kommentarer

Kristin

27.12.2009 kl.19:03

Ja, jeg gleder meg veldig til å se denne serien! Du har helt rett, vi kan lage gode kostymedramaer her i landet også!

Martine

28.12.2009 kl.21:33

Kristin: Ja, nå har jeg da sett to episoder, og jeg må si at serien virkelig står til forventningene. Jeg gleder meg til avslutningen i morgen! Hva synes du? :-)

Kristin

29.12.2009 kl.19:22

Ja, jeg er også svært fornøyd med serien. Den står absolutt til forventingene! Dyktige skuespillere, litt lavmælt stemning og ikke teatralsk slik som dramaserier ofte var før i tiden, men likevel spennende!

Marthe

30.12.2009 kl.23:19

Jeg er ikke så veldig glad i sånne historiske serier som ikke stemmer med historien.

Underholdende - ja!

Men det forvirrer min oppfatning av historien! :P Ellers veldig interessant!

Martine

01.01.2010 kl.20:35

Kristin: Ja, enig!

Marthe: Det er jeg også enig i! Jeg synes historiske drama bør være mer historisk korrekte. Greit at det ikke er dokumentarer og at dramaet står i sentrum for å gjøre serien mer underholdende, men å gi et helt annet bilde av historien enn det som egentlig hendte synes jeg blir feil.

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv