hits

Victoria vil bli ført til alters av sin far - får kritikk

Det er nå kun 4 uker igjen til kronprinsessebryllupet i Sverige. Flere og flere detaljer rundt bryllupet og vigselen blir kjent, og det har nå kommet fram at kronprinsesse Victoria ønsker å bli ført til alters av sin far kong Carl Gustaf, med Daniel Westling ventende ved alteret når de gifter seg 19. juni. Dette har fått mange svensker til å se rødt.

Rart tenker kanskje du. I Norge har vi en tradisjon hvor faren fører datteren til alteret, men det har derimot ikke Sverige. I Sverige er tradisjonen at mannen og kvinnen som skal vies går sammen inn i kirken og opp til alteret.

Det at kvinnen og mannen går opp kirkegulvet sammen skal være et symbol på at kvinnen gifter seg frivillig og at mannan og kvinnen er likestilte. Det at faren fører datteren opp krikegulvet er en amerikansk tradsisjon mener mange, og tankegangen her er at faren overleverer datteren til mannen hun skal gifte seg med.

Denne detaljen har nå skapt stor debatt i Sverige, både blant folket, prester og politikere kommer det sterke protester.

Den svenske erkebiskopen har frarådet kronprinsessen å la seg føre til alteret av sin far, mens en rekke andre prester og biskoper protesterer. Ni prester har også skrevet et brev til prinsessen der de ber henne gå vekk fra ønsket. Biskop Lennart Koskinen uttaler dette om saken: - Det er klart man kan si at dette er et internt familieanliggende, men akkurat dette bryllupet vil jo bli et forbilde for flere tusen andre vielser, og det ønsker vi derfor ikke.

Det er også opprettet en egen Facebook-gruppe, med noen tusen medlemmer. Gruppen har som mål at Victoria og Daniel Westling skal gå sammen inn i kirken.

Saken har til og med nådd politikken, og lederen for parti Kristendemokratene Göran Hägglund måtte også i en debatt svare på hva han mente Victoria burde gjøre: - Som politiker har jeg ikke noe synspunkt, men som person mener jeg de må få bestemme selv. Man kan ikke gjøre hva som helst i kirken, men dette er deres store dag og da mener jeg de må få litt frihet.

Det er kommet mange protester i saken, men flere støtter også kronprinsesse Victoria. Folk flest virke å mene at det er hennes eget valg, og at hun bør få ha det som hun selv vil i sitt eget bryllup. Andre mener at det er en flott tradisjon at far fører datter til alteret, og at denne tradisjonen kommer mer og mer til Sverige.

Svenske prester ønsker derimot ikke en slik utvikling, og de er redd for at kronprinsesse Victoria ved å la sin far føre seg til alteret vil skape en trend.

Hvorvidt debatten har fått kronprinsessen til å tenke seg om, er uvisst, men det svenske hoffets informasjonssjef ville fredag ikke bekrefte at kong Carl Gustaf skal føre sin datter opp kirkegulvet.

Det blir spennende å se hva utfallet av den store debatten dette har ført til blir. Jeg personlig håper Victoria står på ønsket sitt, og ikke viker for kritikken.

Jeg forstår de som mener at hun bryter tradisjoner og som mener at hun som er en så viktig offentlig person blant annet har stor innflytelse og påvirkningskraft, og at man bør tenke på at kronprinsessebryllupet ikke er som alle andre bryllup.
Men som nordmann ser man nok saken i et litt annet perspektiv enn svenskene, da Victorias ønske er en tradisjon vi allerede er vant med. Jeg synes det at faren leverer datteren til mannen i kirken er en flott ting, og i vårt moderne samfunn er det nok få som ser på dette som at kvinnen er mindre verdt enn mannen.
Men som sagt forstår jeg også til en viss grad kritikken - j
eg er selv litt konservativ av meg, og kan forstå de som mener kronprinsessen bør holde seg til svenske tradisjoner.

På den annen side mener jeg at brudeparet selv skal få bestemme hvordan de vil ha sitt eget bryllup. Bryllupsdagen skal tross alt være den største og viktigste dagen i to menneskers liv, og selv kronprinsesser og andre kongelige bør få følge sine ønsker og gjøre det på sin måte denne dagen. Jeg synes det ville være flott hvis kong Carl Gustaf fører kronprinsesse Victoria opp kirkegulvet til Daniel Westling som står ved alteret og venter.

Hva synes dere om saken? Kjør debatt!


7 kommentarer

Brita...:)

23.05.2010 kl.00:29

Eg synes det er fint at faren til bruden følger henne te alteret, til sin komande ektemann. Når dette og er det Victoria sjølv ønsker, synest eg at det er det rette ;)

23.05.2010 kl.01:37

Håer hun står på sitt ønske je...

Martine

23.05.2010 kl.09:39

Brita: Jeg synes også det er fint! Og jeg er enig i at hvis Victoria selv ønsker det, så bør de gjøre det slik.

Anonym: Ja, det håper jeg også!

Marthe

23.05.2010 kl.13:11

Jeg håper Victoria får velge selv - det er tross alt hennes bryllup!

Martine

23.05.2010 kl.13:42

Marthe: Veldig enig!

Kristin

23.05.2010 kl.19:16

Når jeg først hørte om dette syntes jeg det var rart og trodde det var tradisjon i Sverige også, men nå vet jeg at det ikke er det...

Dersom det ikke er tradisjon i Sverige og hun er tronarving og skal representere Sverige og den svenske kirken bør hun kanskje ikke gjøre det, men hun ønsker det selv så da bør hun få lov. Jeg synes det er en fin tradisjon, og slett ikke undertrykkende! Ihvertfall ikke så lenge hun ønsker det selv. Tull og tøys! Det er jo en fin tillitserklæring til hennes far også. Mary ble jo også ført til alters av sin far (i skots kilt - det syntes jeg var et av høydepunktene i det bryllupet - er veldig begeistret for Skottland!!), men jeg mener å huske at MM gikk sammen med Haakon? Kan det ha vært pga det problematiske forholdet hun hadde til sin far?

Martine

23.05.2010 kl.23:20

Kristin: Jeg synes også at det er en fin tillitserklæring å la sin far føre en til alters. Det stemmer at Haakon og Mette-Marit gikk sammen opp kirkegulvet i sitt bryllup, og det hadde sannsynligvis med hennes noe problematiske forhold til sin far, ja.

Det blir spennende å se hva Victoria kommer til å gjøre - om hun holder seg til sitt ønske, eller velger å bøye seg for kritikken.

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv