hits

Svenskekongens mange tabber

I helgen maldte den svenske avisen Expressen at kong Carl Gustaf har råkjørt igjen. På vei til racerbanen Mantorp ved Jönköping skal kongen ha rast forbi flere bilister i 140 km/t på veien der det er 110 kilometers fartsgrense.

Det er imidlertid ikke første gang svenskekongen kjører for fort. Carl Gustaf har fartssyndet en rekke ganger i årenes løp, blant annet ble han tatt for ti år siden da han skal ha kjørt i hele 250 kilometer i timen - med dronning Silvia ved sin side... Ikke bra, Carl Gustaf, ikke bra!

I forbindelse med at jeg leste nyheten om at kong Carl Gustaf har kjørt for fort igjen, kom jeg over en litt artig artikkel på side2.no fra noen år tilbake som tar for seg kong Carl Gustafs små og store tabber gjennom årene.

Selv om jeg egentlig ikke liker å gjøre narr av de kongelige, velger jeg å dele artikkelen her med dere. Litt moro må man da få lov til å ha det - også på de kongeliges bekostning, når de gjøre noe morsomt eller upasssende - hvertfall når det er såpass uskyldig som dette.

Så, her er den - artikkelen som lister opp kong Carl Gustafs mange tabber!

Carl Gustaf ble konge av vårt naboland i 1973, og giftet seg tre år senere med den vakre tyskfødte Silvia Sommerlath.

Et år senere fikk de sitt første barn, datteren Victoria. Like etter uttalte han hva han synes om at datteren engang skulle arve tronen.
- Jobben er for tung for en jente.
Kongen har også i den senere tid gjort det klart at han egentlig mener prins Carl Philip burde vært tronfølger.

I 1978 stilte kongen opp på det arrangemnetet han skulle, men sukket litt misfornøyd.
- Jeg liker ikke å åpne kjernekraftverk, men gjør det jeg får beskjed om.

I forbindelse med feiringen av 550-årsminnet for Sveriges første riksdag i 1985 besøkte kungen Arboga.
Han åpnet talen til de 10.000 fremmøtte med ordene «Kjære ørebroere».
Ørebro ligger riktignok bare fire mil fra Arboga, men for de fremmøtte, opplevdes dette som en fornærmelse.

Carl Gustaf brukte enda litt av tabbekvoten da han samme år åpnet en legekonferanse om stivkrampe med ordene: - Tema for dagen er brannskader!

1985 var i det hele tatt et dårlig år for svenskekongen. Han åpnet han en ny ferjestrekning med de legendariske ordene: - Jeg innvier herved ferjen som skal gå mellom... mellom... mellom holdeplassene.

På slutten av åttitallet fant Carl Gustaf det betimelig å kommentere den norske selfangsten, og skapte med det misnøye både hos statsministeren og det norske folk: - Hvis ikke Gro Harlem Brundtland klarer å ta hånd om selproblemet, så lurer jeg på hvordan hun skal kunne ta hånd om det norske folket?

I 1995 innviet han et laboratorium og et miljøinstitutt i Lund i nærvær av skolens rektor: - Ærede rektor ved Uppsala universitet.
Lund ligger ved Malmö, Uppsala ikke langt fra Stockholm.

Kongen havnet også i hardt vær da han under juletalen i 2002 ba folk ta seg selv i nakken, og gjøre sitt beste. Utsagnet falt slik at det kunne oppfattes som en særskilt oppfordring til hjemløse og andre i en vanskelig livssituasjon.

Flere politikere mente nok var nok, og etterlyste ny debatt om innføring av republikk. En måned senere viste imidlertid en meningsmåling at åtte av ti svensker vil beholde monarkiet som statsform. Andre målinger har vist at kongen er en av Sveriges mest populære personer.

I februar 2004 sjokkerte Carl Gustaf igjen da han var på besøk i Brunei der sultanen er eneveldig hersker. Han karakteriserte den gang landet som fritt og åpent, noe som fikk demokratiforkjempere i hele Sverige til å rase.

I april 2004 tråkket pappa Carl Gustaf både på gassen og i salaten. På vei hjem fra racerbanen Gelleråsbanan skal kongen ha kappkjørt med sønnen Carl Philip. Fartsgrensen på strekningen er 110 km/t, men Carl Gustaf skal ha dratt sin gule Porsche Carrera opp i nærmere 160 km/t. Det svenske hoffet bekreftet at Carl Gustav kjørte for fort, men hevder han bare holdt 120.

Carl Gustaf har mer enn en gang bevist at han liker å kjøre bil og da gjerne i høy hastighet. I august 2005 var Kongen på vei til Stockholm i sin BMW da flere vitner så at han lå svært tett opp i bilen foran. Da bilen foran måtte stanse på grunn av en syklist var krasjen et faktum. Selv om kongen var skyld i uhellet slapp han å blåse i promillekontrollen på grunn av sin immunitet. Da kongens BMW ikke var kjørbar fikk han skyss av Säpo inn til Stockholm som planlagt. Saken ble heller ikke etterforsket.

Kongen har også fått tilnavnet «knugen», etter at journalister kikket i en protokoll han hadde signert «knug Carl Gustef».

I april 2006 ble en av Carl Gustafs tabber begått i Norge. Personalet ved Hydro Texaco på Gråmyra i Levanger visste ikke hva de skulle tro da videoopptak viste at det var bilen til Sveriges konge som stakk av fra bensinregningen i påsken.
- Det er klart at han synes det hele er veldig pinlig, men må jo bare le av det hele, sier pressesjef Nina Eld ved det svenske hoffet til side2.
Hun forteller at kongen, dronningen og noen flere hadde tatt turen til Trondheim, et besøk de for øvrig satte stor pris på. På veien hjem skulle de innom en bensinstasjon og fylle bensin. En god venn av kongen gikk inn for å betale og kjøpte samtidig godteri for 20 kroner.
- Kongens venn brukte visakort da han skulle betale. Han dro kortet og så dessverre ikke på kvitteringen etter at han hadde betalt. Han trodde derfor at alt var i orden. Det er jo klart at man ikke drar visakortet bare for godteri til 20 kroner. Da de senere ringte fra bensinstasjonen og forklarte hva som hadde skjedd, betalte vi umiddelbart, sier Eld.

I tillegg har kongen fått flere bøter, både for både fartsoverskridelse og feilparkering, de siste årene etter at artikkelen ble laget i 2006. Nei, det er ikke alltid greit å være konge, dere! ;-)

Hva synes du om artikkelen? Er det lov å "gjøre narr" av de kongelige på denne måten, eller er den "for slem"?


Kilde: side2.no. Artikkelen finner du her: Side2.no

EDIT: Jeg vil gjerne få presisere at dette innlegget på ingen måte er lagd for å fornærme mine svenske lesere.
Jeg vil også få informere om at side2.no som publiserte denne artikkelen er en underholdningsnettside som til tider publiserer mer eller mindre uviktige nyheter, om både kongelige og andre kjendiser. Jeg ville derfor ikke tatt en artikkel som dette så altfor seriøst var jeg dere :-)

4 kommentarer

Marthe

05.10.2010 kl.17:29

Haha, jeg synes det var veldig morsomt! Særlig en del av de sitatene hans lo jeg godt av :)

Lars

05.10.2010 kl.23:15

Vilket skräp! Oseriöst! :-(

Kristin

06.10.2010 kl.18:42

He, he! Her var det mye dumt ja! Vet ikke helt om dette er helt sant, men for lenge siden hørte jeg en historie om at da han ble spurt om hva han likte å lese svart han: "Böcker". Da han så ble spurt om hvilke bøker han likte svarte han: "Litteratur"!!! Jeg har også hørt at han presterte å komme for sent til et møte med IOC den gang Sverige hadde en kandidat til OL i 1994. Dette er jo mest småkomisk, men det han skal ha sagt om Victoria som tronarving er rett og slett forferdelig!! Slikt sier man bare ikke! Visse ting bør man holde for seg selv! Han burde skamme seg! Heldigvis ser det ut til at de har et godt forhold.

Martine

07.10.2010 kl.11:23

Marthe: Hehe, ja! Lo litt da jeg leste artikkelen jeg også, så ville derfor del den med dere.

Lars: Joda, artikkelen er nok litt useriøs! :-)

Kristin: Hehe, det er nok ikke helt utenktelig at han har sagt det, nei! ;-) Helt enig når det gjeøder det med Victoria - sånn sier man bare ikke!

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv