hits

Slik blir den kongelige julen 2010

Da er julen endelig her! Julefreden senker seg over oss og det er tid for julefeiring.

Julen er for mange en tid for tradisjoner og familietid, og dette gjelder også Europas kongefamilier. Men i år brytes også endel tradisjoner i flere av Europas kongefamilier...

Her får dere oversikten - slik blir den kongelige julen 2010:


Norge: Julen 2010 blir en annerledes jul for den norske kronprinsfamilien. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit  er på utenlandsreise med sine barn, og de feirer i år julen utenlands. Det blir altså ingen tradisjonell julefeiring på kronprinsfamilien i år. Kronprinsfamilien holder sine juleplaner tett til brystet og vil ikke si noe om hvor de skal feire jul, men en flott julefeiring er jeg sikker på at de får uansett hvor de er, og det å feire julen utenlands blir nok en spennende opplevelse for Marius, Ingrid Alexandra og Sverre Magnus.

De siste årene har prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon delt på å feire jul sammen med kong Harald og Dronning Sonja. I år var det egentlig Haakon med families tur å feire med kongeparet, men ettersom kronprinsfamilien ikke er hjemme, feirer Märtha, Ari, Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah, som i fjor, julaften på Kongsseteren sammen med kong Harald og dronning Sonja.

Kongefamilien har som tradisjon å gå til gudstjeneste 1. juledag, og slik blir det også i år, selv om kronprinsfamilien ikke er til stede. 1. juledag kl. 12.00 deltar både kongeparet og familien Behn på julegudstjeneste i Holmenkollen kapell. Prinsesse Märtha Louise blir også å se på TV i julen. 1. juledag er hun konfransier sammen med Harald Zwart for NRKs julekonsert fra Vang kirke på Hamar.


Danmark:
I Danmark blir også julen i år noe utradisjonell. Kronprinsesse Mary er som kjent høygravid med tvillinger, og ettersom hun kan føde når som helst vil kronprinsfamilien i år feire julaften i sitt nye hjem på Amalienborg Slott, slik at det er kort vei til Rigshospitalet hvis fødselen plutselig skulle sette i gang. Kronprinsfamilien får på julekvelden selskap av Marys far og stemor, som har valgt å tilbringe julen i Danmark. Så selv om julen i år blir noe annerledes enn de er vant med, blir det nok storslått julefeiring for prins Christian og prinsesse Isabella også i år.

Dronning Margrethe og prins Henrik bryter i år sin mangeårige juletradisjon de har hatt med å feire julen med den nærmeste familien på Marselisborg Slott i Århus. I stedet feirer regjentparet i år julen hos prins Joachim og prinsesse Marie på Schachenborg Slott i Mögeltønder på Syd-Jylland. Prinseparets sønn prins Henrik vil selvfølgelig være til stede, og i år feirer også Joachims sønner prins Nikolai og prins Felix julaften med kongefamilien. Selv om det i år er endringer i juleplanene til dronning Margrethe og prins Henrik, vil de tradisjonen tro gå i kirken på julaften.
Sverige: I Sverige er det også tid for nye tradisjoner når det gjelder julefeiringen. Kronprinsesse Victoria  feirer i år for første gang julen med sin Daniel. Etter at de giftet seg i sommer kan de endelig feire julen sammen, og det ser de nok frem til begge to. Dette blir Victoria og Daniels første jul i deres nye hjem, Haga Slott.

Selv om kronprinsesseparet innfører noen nye juletradisjoner med feiring på Haga Slott, vil den store julemiddagen tradisjonen tro finne sted på Drotningholm Slott. Som vanlig står dronning Silivas tyske mattradisjoner i sentrum i julen. Det blir ingen jul uten Silvias Weihnachtsstolle, en saftig konjakfuktet juledrøm fylt med rosiner og frukt dyppet i melis, og en svart brasiliansk kaffe servert til.

Prinsesse Madeleine er hjemme igjen i Sverige for å feire jul med familien. Prinsessen har tilbrakt høsten i New York, så i år kan nok familien vente seg amerikanske julegaver fra Madeleine. Prins Carl Philip har ferie fra sine studier på Alnarp, og tar også turen hjem til julefeiring med familien.

På julekvelden blir det sosialt samvær rundt julebordet, med både kronprinsesse Victorias favoritt lutefisk og prinsesse Madeleines favoritter østers, hummer og champagne. I år som prins Daniel også er med på julefeiringen er det ikke usannsynlig at julemiddagen vil avsluttes med en sjokoladedessert - sjokolade er nemlig Daniels store last. Senere på kvelden leser dronning Silvia tradisjonen tro juleevangeliet.

Selv om det ikke er julaften før i morgen starter den svenske kongefamilien feiringen allerede i dag lillejulaften, ettersom Silvia i dag har bursdag og fyller 67 år. Gratulerer med dagen, Silvia!


England:
I England står tradisjonene sterkt, og i det britiske kongehuset følger de de samme rutinene hvert år når det kommer til julefeiringen. Julen 2010 blir, som tidligere år, feiret på Sandringham Slott. På morgenen julaften samles familien ved dronning Elizabeths stolthet - juletreet. Minst seks meter må juletreet være, og dronningen pynter treet selv. På ettermiddagen spises en lunsjbuffèt med smørbrød, scones og småkaker, og på kvelden inntar den britiske kongefamilien en herlig julemiddag med reker, lam og champagne på menyen. Og julegavene pakkes faktisk opp på nordisk sett allerede julaften!

På 1. juledag, eller Christmas Day, fortsetter feiringen med juledagens morgengudstjeneste i St Mary Magdalen-kirken, påfølgende en julelunsj hvor kalkun og tradisjonell pudding blir servert. Deretter finner dronning Elizabeths juletale til folket sted. Den blir sendt på både radio og TV, og varer i ca 10 minutter.

Prins William som forlovet seg med sin Kate Middleton i november, får dessverre verken feiret julen med sin forlovede eller med familien i år. William er nyutdannet flyver og tjenestegjør på Anglesey-basen i Nord Wales. Prinsen jobber turnus, og har juledagen vært uheldig å få en 24 timers jobbevakt.

Men William får nok tid til å treffe både Kate og familien resten av julen. Og selv om han jobber og ikke får vært sammen med de andre på selvejuledagen, får han nok litt julestemning allikevel - basen er nemlig pyntet med både juletre og misteltein, og vaktlaget blir servert julemiddag på tradisjonelt britisk vis, det vil si kalkun og christmas-pudding til dessert.

Nederland: Mens dronning Beatrix feirer jul med resten av familien i Nederland, tilbringer kronprinsfamilien i år julen i kronprinsesse Maximas hjemland Argentina. Det blir altså ingen tradisjonell nederlandsk jul for prinsessene Amalia, Alexia og Ariane i år, men julefeiring med mamma Maxima og pappa Willem-Alexander, og Maximas familie blir det. Og farmor Beatrix har nok helt sikkert sendt med småprinsessene julegaver til Argentina.

Spania: I Spania blir julefeiringen tradisjonell. Kronprinsparets døtre prinsesse Leonor og prinsesse Sofia må imidlertid vente enda et par uker på sine julegaver. I Spania blir julegavene først åpnet 13. dag jul, og julefeiringen pågår frem til da.

Den spanske kongefamilien er katolikker og går derfor selvfølgelig til julmesse på julaften. Kong Juan Carlos holder også sin juletale til folket denne dagen.

Mattradisjonene står også sterkt i den spanske kongefamilien. Mye godt er å finne på det spanske julebordet, og kalkun blir mer og mer vanlig, som i dronning Sofias hjemland Hellas. Sofia ser også til at det finnes både Turròn, en slags julenougat, i tillegg til sjokolade, marsipan og småkaker av ulike slag inkludert greske honningskaker på julebordet.


Slik blir altså den kongelige julen 2010. Hvordan blir din jul?

Jeg feirer julaften hjemme hos mine foreldre, sammen med min søster og bror. Senere i julen får vi besøk av besteforeldre, tanter, onkler og søskenbarn. Julen er en herlig tid, og jeg ser frem til julefeiringen og rolige juledager.

Jeg ønsker alle mine kjære lesere en fredfull og velsignet julehøytid! Jeg kommer tilbake med mer blogging i romjulen!

Juleklem fra Martine :-)

2 kommentarer

Tiril

24.12.2010 kl.00:23

Jeg har nettopp funnet bloggen din, og liker den veldig godt! Ny fast leser :)

Jeg skal feire jula med familien hjemme hos bestemor, sånn vi alltid gjør. Første juledag skal tilbringes hos familien til samboeren min :)

Håper du får en fin jul!

Martine

24.12.2010 kl.00:34

Tiril: Så hyggelig at du liker bloggen min, og vil bli fast leser! :-)

Det høres veldig koselig ut! Jeg håper du får en fin julefeiring! GOD JUL til deg, Tiril! :-)

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv