hits

Kronprinsfamilien drar på 2 måneders utenlandsreise!

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tar i år med seg barna på en to måneders lang vinterferie, eller "dannelsesreise" som kronprins Haakon kaller det.

Prinsesse Ingrid Alexandra begynte i høst på Jansløkka skole, men allerede i slutten av november vil prinsessen tas ut av skolen for en periode. Det samme vil storebror Marius, som begynte på ungdomsskolen i høst. De får i følge kronprinsparet et tilpasset undervisningsopplegg som de skal følge under reisen. Lillebror prins Sverre Magnus tas ut av Asker barnehage.

Den to måneder lange "dannelsesreisen" vil finne sted i november, desember og januar, da dette er rolige måneder med tanke på representasjonsoppgaver.

- Verdens mennesker lever svært ulike liv. Våre erfaringer er grunnlaget for den måten vi forstår verden på og de perspektivene vi har. I tillegg til å få tid sammen, håper vi at denne reisen vil gi barna våre innsikt i andre kulturer og kjennskap til hvordan mennesker lever andre steder, sier kronprinsparet.

- Vi ønsker å reise og bruke tid sammen som en familie. Vi håper å vise barna våre litt av verden, at det finnes mange kulturer og mange måter å leve på, sier kronprins Haakon.

Kronprinsparet vil ikke si hvor de skal reise. De understreker at dette er en privat reise, som de privat betaler, og de ber om å få være i fred.

- Vi vil at dette skal være en privst tur med barna våre, hvor vi kan oppleve ting uten å bli forstyrret, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Hva synes du om at kronprinsparet drar på en slik reise, og at de velger ta barna ut av skolen over en såpass lang periode?

Jeg synes idèen om å dra på en slik reise er veldig bra - både med tanke på å bli kjent med andre kulturer og å bruke tid sammen som en familie. 

Tidspunktet kronprinsparet velger å legge reisen til synes jeg derimot ikke er så bra, da prinsesse Ingrid Alexandra nettopp har begynt på skolen. To måneder er en lang tid å være borte fra skolen og undervisningen her hjemme, og flere pedagoger skal visstnok ha frarådet kronprinsparet å dra på en slik tur.

Ellers synes jeg at kronprinsfamilien også bør få ha litt privatliv og gjøre som de vil en gang i blant, og med tanke på at det i disse månedene er færrest representasjonsoppgaver, er det jo fint at de legger reisen til dette tidspunktet på året. Og uansett om barna blir borte fra undervisningen de god stund dette skoleåret, har de jo som sagt et eget undervisningsopplegg de skal gjennomføre på turen, i tillegg til at de skal lære om andre kulturer - noe som selvfølgelig er nyttig i det flerkulturelle samfunnet vi lever vi. En slik "dannelsesreise" høres veldig interessant ut, og både store og små medlemmer av kronprinsfamilien kommer sikkert til å oppleve masse spennende og lærerikt i de to månedene de er borte.

Jeg håper kronprinsfamilien får en fin tur, hvor de enn skal. Og jeg håper pressen respekterer deres ønske om å få være i fred på "dannelsesreisen."

8 kommentarer

Gina

04.11.2010 kl.13:47

Hei, Jeg synes den dannelsesperioden og denne reisen kommer til å være bra for kongefamilien. Kornprinssparet er veldig mye ute og reiser i låpet av året og få litt privat ferie tur er nok lurt : ) Det med at barna må ut av skolen har både positivt og negativt. de er ikke så gamle enda og det er ikke så ille og bli tatt ut av skolen når de får undervisgning under veis. Det som er negativt er at de miste det sosialet i klassen.

Men de kommer nok til å klare dette veldig fint!!! Har trua på dem : ))

Ellen

04.11.2010 kl.20:24

Personlig synes jeg denne reisen gir feil signaler til alle oss andre med barn på barne og ungdomsskoletrinnet... vi blir sterkt anbefalt å IKKE ta ut barna fra undervisning over tid -hvor denne reisen går over nesten 3 mnd !!

Jeg synes også det er synd at kronprinsparet kjører sitt eget løp (som de også har gjort ved flere anledninger) Jeg tenker at julefeiring med kongefamilien har vært en god tradisjon som har fulgt kongefam i flere generasjoner - nå brytes denne glatt ved god hjelp av kronprinsfamilien..

Hvorfor ikke ta denne reisen i sommerferien hvor barna har skolefri og de generelt har ferie hele gjengen ????

Gunn

04.11.2010 kl.21:01

Jeg synes barna er for små, og ville fått mye mer utbytte av en slik tur hvis de var eldre. Jeg synes det er uheldig for pr Ingrid Alexandra å gå glipp av såpass mye skole, spesielt fordi hun nettopp har begynt. Går også glipp av mange fine tradisjoner og tilstelninger som legges til nettopp desember, jul og vintertid. Enig med Ellen i at det gir dårlige signaler til oss andre, som overhodet ikke bør ta barna ut av skolen. Det sitter langt inne å be seg fri en mandag eller fredag, for å få litt bedre tid til å kunne besøke besteforeldrene som bor 6 timer unna, så det har vi aldri gjort.

Kristin

04.11.2010 kl.22:02

Jeg er helt enig med Ellen og Gunn!!

Da tenker jeg på dette med julefeiring og andre tradisjoner i Kongefamilien! Jeg er også skuffet over at de ikke kommer til å delta på julefotografering i år, og bryter tradisjonen. Men kanskje er det egoistisk å tenke slik? Märtha Louises familie kan vi bare glemme, de har jo en fiks ide om at barna tar skade av å være med på offentlige familiebilder....?! Jeg synes også de kunne tatt en slik tur i sommerferien!!

Om de sender feil signaler vet jeg ikke. Jeg tror ikke de tar skade av å være borte i 2 mnd. De skal jo få undervisning mens de er borte, og HM & MM kan vel klare det? Jeg tror ikke normalt skoleflinke barn får noen problemer med det. Vi må heller ikke glemme at 2 uker faller bort i juleferie.

Jeg håper likevel de får en fin ferie og ønsker dem god tur!

Men som sagt, jeg er veldig, veldig skuffet over at de velger julen som tidspunkt! Rømmer de vekk fra det eller....?! Kanskje flykter de den forferdelige norske vinteren med frost og snø?!

Martine

06.11.2010 kl.11:13

Her var det mange interessante og reflekterte kommentarer! Tusen takk for flotte kommentarer, jenter! Artig å høre deres synspunkter!

Gina: Det er helt klart det sosiale på skolen og i klassen denne turen kommer til å gå mest utover, som du sier er fortsatt barna relativt små og de vil jo få undervisning av sine foreldre unerveis, så det faglige tror jeg ikke vi skal bekymre oss for. Takk for flott kommentar!

Ellen: Jeg er veldig enig! Både når det gjelder dette med at andre blir frarådet å ta barna ut av skolen, og dette med juletradisjoner og at det kanskje kunne gått an å tatt turen i sommerferien som du sier. Takk for flott og reflektert kommentar!

Martine

06.11.2010 kl.11:24

Gunn: Jeg er også veldig enig med deg! Jeg synes også barna er for små til å få ordentlig utbytta av en slik tur. Da kronprinsparet ble spurt om hvorfor de legger turen nå, svarte de at det er nå det passer best og legge en slik tur, og det må jeg si jeg reagerte litt på i og med at, som du nevner, Ingrid Alexandra nettopp har begynt på skolen. Neste år begynner jo Sverre Magnus også på skolen, så skulle de ventet et år elle to måtte de tatt enda et barn ut av skolen, så kanskje det er grunnen...?! Men jeg synes uansett at tidspunktet de velger å legge en slik lang reise på er litt upassende og uforståelig, og jeg forstår ikke kronprinsparet helt når de sier at akkurat nå er et så passende tidspunkt. Takk for reflektert kommentar med mange fine poeng!

Kristin: Ja, jeg må innrømme at det første jeg tenkte på da jeg hørte om denne reisen som skal vare fra november til januar, var at de går glipp av julefeiringen her hjemme. Og vi går glipp av de tradisjonelle julebildene til kongefamilien. Jeg synes som deg at dette er veldig synd!! Jeg er selv veldig glad i tradisjoner, og jeg elsker julen, så dette er veldig dumt synes jeg..

Ellers tror jeg at kronprinsfamilien kommer til å få en flott og inholdsrik tur, og nei, jeg tror ikke at barna kommer til å ta skade av turen.. De er tross alt heldige som har anledning til å dra på en slik reise, og når alt kommer til alt synes jeg de fortjener litt tid sammen som familie. Takk for flott kommentar fra deg også, Kristin!

Ha en flott helg videre alle sammen! :-)

åse

07.11.2010 kl.22:21

eg synest berre det er kjempebra at dei gjer dette! hadde dei tatt denne turen i sommarferien, måtte dei sikkert avlyst mange representasjonar, og eg veddar på at det hadde blitt rabalder av det óg. ser for meg overskriftene.. det kan vel tenkjast at for kronprinsfamilien så passar det rett og slett ALDRI iløpet av livet å ta ein slik tur, derfor grip dei sjansen no! kan jo hende dei har planar om å få fleire born?! då passar det jo betre å ta ungar ut av 1.klasse og barnehage med ut i verda, enn å skulle gjere det når ein har småungar? kor mykje er det eigentleg dei går glipp av? og kor mykje nytt får dei lære?!

eg beundrar kronprinsparet på så mange plan, og dette føyer seg berre inn i rekkja! ja og så om dei vil røme vekk frå norge, dei er jammen ikkje dei einaste. men dei har muligheten til å reise og gjer det! dette er folk som gir mykje av seg sjølv heile tida, og det er skyhøge forventningar til dei. la dei få eit pusterom og vere seg sjølv med kvarandre ei stund -eg er sikker på at det kjem oss til gode!

Martine

08.11.2010 kl.15:54

åse: Ja, jeg tror du har rett i at det også ville blitt rabalder om kronprinsfamilien hadde lagt turen til sommerferien i stedet. Så vi får vel bare stole på at det stemmer når de sier at det er nå det passer best og legge en slik tur. Ja, det kan hende de har planer om flere barn, ja... Jeg også beundrer kronprinsparet, og jeg er sikker på at de og barna kommer til å få en flott og lærerik tur. Takk for flott kommentar!

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv