hits

Britene vil ha prins William som konge

Et stort flertall av britene vil at prins William (28) skal bli Storbritannias neste konge.

Når dronning Elizabeth (84) en dag går bort, er det hennes eldste sønn Prins Charles (62) som skal bli Storbritannias konge. En spørreundersøkelse gjennomført av avisen News of the World viser nå at britene ønsker et hopp i arverekkenfølgen, og heller ønsker seg prins William som konge.

Prins William og hans mangeårige kjæreste Kate Middleton forlovet seg denne uken, og dermed er det William-feber i Storbritannia.

64 prosent av britene ønsker seg prins William og Kate Middleton som Storbritannias neste konge og dronning, i følge News og the Worlds spørreundersøkelse.

En av årsakene til at britene ønsker at William blir deres neste konge i stedet for hans far, er at Charles kone Camilla er relativt upopulær blant det britiske folk.

Charles uttalte nylig i et intervju at hans kone vil kunne få tittelen dronning dersom han overtar tronen. Dette er i strid med hva paret sa da de giftet seg i 2005, åtte år etter at Charles første kone Diana omkom i en bilulykke. Disse planene faller ikke i god jord hos britene, og kun 19 prosent av News of the Worlds lesere ønsker Charles og Camilla som Storbritannias neste kongepar.

Jeg personlig synes ikke at prins Charles bør tre til side og la prins William overta tronen den dagen dronning Elizabeth går bort. Dette er det flere årsaker til.

For det første er dronning Elizabeth relativt gammel, og jeg mener at prins William fortsatt er for ung til å skulle bli konge av det mektigste monarkiet i verden. Og dette gjelder også selvsagt Kate Middleton, med tanke på dronning-rollen. Det unge paret er ikke en gang gift enda, og Kate vil trenge tid til å sette seg inn i rollen som kongelig, og i første omgang prinsesse.

For det andre mener jeg at prins Charles vil bli en god konge for Storbritannia. Charles er dronning Elizabeths eldste sønn, og dermed tronfølger, og han har hele livet vært bevisst på at han en dag vil bli Storbritannias konge. Med dette er Charles godt forberedt til å ta fatt på oppgaven, og jeg er sikker på at han vil være en god læremester for sin sønn, som deretter en dag vil overta for han igjen når tiden er inne.

Det britenes skepsis bunner i når det gjelder Charles er i store trekk hans kone Camilla og hennes rolle, heller enn han selv. Om Camilla skal bli dronning eller ikke hvis Charles overtar tronen, er en helt annet problemstilling enn om Charles skal tre til side og la William bli konge.

For min del bør derfor ikke spørsmålet være om Charles bør bli Storbritannias neste konge, men heller om Camilla bør bli Storbritannias neste dronning. Jeg mener nok kanskje at Camilla heller bør få en slags prinsesse-tittel - noe alla prins Henrik av Danmarks tittel og prins Daniel av Sveriges tittel - enn å få tittelen dronning. Dette på grunn av omstendighetene med tanke på Camillas plass i monarkiet, og hennes status blant det britiske folk som fortsatt har prinsesse Diana i sine hjerter.

Hva dynes du om saken? Bør prins Charles tre til side og la sin sønn prins William overta tronen, slik at han blir Storbritannias neste konge?

Og hva synes du om Camillas rolle? Bør Camilla bli dronning hvis/når prins Charles en dag blir konge?

9 kommentarer

Amina

22.11.2010 kl.13:29

Jeg synes prins Charles har gjort en god jobb hittil. Det som skjedde mellom han og prinsesse Diana var mellom dem to. Vi bør ikke la det definere hva han kan utrette som konge. Selv om det var utrolig trist måten ekteskapet endte på. Jeg blir faktisk alltid trist av å tenke på det. Prins William er bare 28 år så, han vil mest sannsynlig ikke tiltre tronen som en veldig gammel mann.

Martine

22.11.2010 kl.15:30

Amina: Det er helt sant! Og som du sier - William er ung, og vil nok uansett ikke tiltre tronen som veldig gammel, nei..

Kristin

22.11.2010 kl.19:37

Ja, jeg er helt enig med deg Martine, i alt du skriver, så jeg trenger ikke å utdype det nærmere, men jeg vil i tillegg si at han er en god rollemodell med hans miljøengasjement osv.

Når det gjelder Camilla så har jeg sansen for henne, men bør hun få tittel dronning eller ikke? Jegg vet ikke hva jeg skal mene, er litt enig med deg der òg. Når gjelder britenes holdning til henne vs Diana er det helt tullete!! Britene er jo forferdelige konservative, Diana var vel ingen helgen heller... Hun var jo en fantastisk person når det gjaldt andre mennesker og sosialt engasjement, men så forferdelig skarp var hun kanskje ikke? Litt stygt å si dette, men hun hadde jo ingen utdanning (sammenlignet med Kate) og dårlige karakterer fra grunnskolen. Men for all del, hun var jo "Queen of Hearts".

Gunn

22.11.2010 kl.21:20

Jeg er så enig med deg Martine. Pr William er for ung, og Kate har sikkert godt av å 'slippe' å bli dronning med én gang, og bruke tiden til å bli vant med å være kongelig. Jeg syns Pr Charles skal få sin tid på tronen.

Marthe

22.11.2010 kl.21:43

Jeg er enig, prins William er foreløpig for ung til å bli konge. Hva Camilla angår: Som den Diana-fan jeg er, har jeg mine meninger om henne. (Og Charles). Camilla er helt sikkert en flott person. Men særlig det at Charles stod foran millioner av mennesker og sa "I do" når han meget tydelig var forelsket i en annen, er vanskelig å godta synes jeg. Jeg vet ikke helt om jeg synes hun skal bli dronning, det er liksom "Dianas tittel". Men hun blir jo i praksis dronning uansett når Charles blir konge. Ja, jeg sier når ;) Jeg tror ikke Charles kommer til å gi ifra seg tronen, og jeg vet ikke om jeg synes han skal det heller. Jeg er nok enig med deg i at han har brukt årevis på å forberede seg til rollen, og kommer til å klare den fint.

Martine

23.11.2010 kl.10:39

Kristin, Gunn og Marthe: Jeg svarer dere litt under ett her jeg.. Takk for flotte kommentarer! Det er veldig artig å høre deres synspunkter.

Med tanke på Charles og William ser det ut til at vi er ganske enige alle sammen her - Charles bør få sin tid på tronen, og William er foreløpig for ung. Det er veldig sant som du sier Gunn: "Kate har sikkert godt av å 'slippe' å bli dronning med én gang."

Når det gjelder Camillas rolle, er ikke det et like klart svar på spørsmålet, men som du sier Marthe: "...hun blir jo i praksis dronning uansett når Charles blir konge." Og det er jo sant! Er man gift med en konge, får man jo i stor grad en dronnings oppgaver.

Ja ja, vi får bare vente å se hva fremtiden bringer for det britiske monarkiet. Jeg (og dere også regner jeg med ;-) ) følger spent med! :-)

Amina

23.11.2010 kl.12:34

Kristin, Diana var akkuratt fylt 20 år da hun giftet seg med prins charles. Kate kommer til å være 29 år når hun gifter seg. Dessuten fikk de barn bare et år etter at de giftet seg. Utdanning eller ei, prinsesse Diana virket som en svært smart og klok dame.

24.11.2010 kl.18:44

Camilla er Charles lovlige hustru. Kona til monarken kalles og har alltid blitt kalt en dronning. Når Charles blir konge vil hun være Storbritannias førstedame og sikkert få representasjonsoppdrag deretter. Hvorfor ikke bare kalle en spade for en spade og gi Camilla tittelen Dronning? Å gi Camilla en annen tittel vitner om at man skal anse henne som annenrangs i forhold til andre kongeliges hustruer. Og hvorfor skal man det? Ikke at jeg vet så mye om Camilla, annet enn at hun visstnok er veldig sjenert og tilbakeholden i forhold til media, men er det noe galt i det da? Utover det har hun vel ikke gjort så mye galt? (Jeg vet nå at folk kommer til å tenke at hun er skylden i at Charles og Diana gikk hvert til sitt, men er hun det? Det er vel ikke hennes oppgave å passe på at Charles ikke er utro, og når det er sagt er det vel ikke Charles alene som drepte ekteskapet mellom ham og Diana heller? Diana hadde nok sine svin på skogen hun også, i forhold til elskere, kjørlighet overfor mannen osv.)

24.11.2010 kl.18:51

Hvorfor skal man hoppe over Charles i arverekkefølgen? Fyren hadde et ekteskap med en dame som blei veldig populær i media og som folket elsket, men dette ekteskapet havarerte? Er det grunn nok til å ta fra ham tronen? Og er det hans feil alene at dette skjedde? Skilsmisseprosenten er veldig høy, og Charles er bare et menneske han også. Er det ikke bedre for han OG for Diana at de blei skilt som andre familier ville gjort, enn å leve i et ulykkelig ekteskap? Har han gjort noe galt utover det egentlig? Jeg synes snarere tvert i mot at han virker veldig grei og en tanke mer folkelig enn mora si, jeg. Så nei, William burde ikke ta over tronen foran faren sin.

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv