hits

20 år siden kong Olav døde 17. januar 1991

I dag er det 20 år siden kong Olav V døde 17. januar 1991 - 87 år gammel og etter 33 år som Norges konge.


Kong Olav V (1903-1991)

Kong Olav V ble født 2. juli 1903 på Appleton House i Norfolk i England. Han var sønn av Kong Haakon VII (1872-1957) og Dronning Maud (1869-1938). Han ble døpt Alexander Edward Christian Frederik og var Prins av Danmark.

Han var to år gammel da hans far, daværende prins Carl, ble norsk konge i 1905. Da fikk Kronprinsen navnet Olav.

Oppvekst og skolegang
Kronprins Olav var den første norske tronarvingen som vokste opp i Norge siden middelalderen. Dels ble han undervist på slottet, dels gikk han på offentlig skole, og i 1921 tok han Examen Artium på reallinjen ved Halling skole i Oslo. Tre år senere gikk han ut av Krigsskolen. Kronprinsen fortsatte med studier i statsvitenskap, historie og økonomi ved Balliol College i Oxford.

Han en aktiv idrettsutøver gjennom hele sitt liv. Han var svært glad i å gå på ski om vinteren, og som ung deltok han i hopprennet i Holmenkollen. I mer enn 70 år var Kongen aktiv seiler nasjonalt og internasjonalt. Høydepunktet var sommer-OL i Amsterdam i 1928 da han vant gull i 6-metersklassen med båten "Norna".

Kong Olav var også glad i kunst og kultur, og viste stor interesse for litteratur.

Familie
I 1929 giftet Kronprins Olav seg med sin svenske kusine, Prinsesse Märtha (1901-1954). Hun var datter av Prins Carl og Prinsesse Ingeborg av Sverige, og sønnedatter av Kong Oscar II som ble avsatt av Stortinget i 1905. Alliansen ble møtt med stor velvilje, også i Sverige, som så det som et tegn på at all misstemning etter bruddet i 1905 nå var borte.

Kronprinsparet fikk tre barn. Prinsesse Ragnhild ble født i 1930, Prinsesse Astrid i 1932 og Kong Harald i 1937. De bodde på Skaugum i Asker, som hadde vært en gave til bryllupet i 1929.

Det var et slag for Kongefamilien da Kronprinsesse Märtha døde 5. april 1954.

Støtte for Kongen
Kronprins Olav sto sin far Kong Haakon svært nær og var hans nære støttespiller og rådgiver. Ikke minst var dette tilfelle under 2. verdenskrig.

På 30-tallet hadde de begge svært bekymret for tilstanden til det norske forsvaret. De hadde ivret for en styrking av beredskapen, men nådde ikke fram. Da Tyskland angrep 9. april 1940, var Kongen og Kronprinsen sammen på tilbaketrekningen nordover, og senere i London under eksilet.

2. Verdenskrig
Under krigen fulgte Kronprinsen med Kongen og Regjeringen i eksil til London. Det var hardt å reise fra landet. Kronprins Olav tilbød seg å bli igjen i Norge. Helst ville han til fronten og kjempe, men regjeringen frarådet dette på det sterkeste. I eksil gjorde Kronprins Olav en stor militær og diplomatisk innsats.

I 1939 hadde Kronprinsparet gjennomført en lengre reise i USA. På reisen ble de kjent med president Franklin D. Roosevelt og la grunnlaget for et varig vennskap. Dette fikk stor betydning under 2. verdenskrig, siden det sikret direkte kontakt med USAs president. I 1942 gjennomførte Kronprins Olav en stor rundreise i USA og holdt foredrag om den norske frigjøringskampen.

30. juni 1944 utnevnte Regjeringen i London Kronprinsen til forsvarssjef. Han overtok ledelsen av de norske styrkene og samarbeidet med de allierte.

Etter som krigen gikk mot slutten, arbeidet han utrettelig for å sikre allierte garantier for rask og tilstrekkelig støtte dersom Norge skulle bli en siste slagmark når de allierte hadde seiret på kontinentet. Heldigvis ble det aldri behov for denne støtten.

13. mai 1945 kom Kronprinsen og fem statsråder tilbake til et frigjort Norge. Jubelen var endeløs under prosesjonen fra havnen. Han fungerte som regent fram til 7. juni, da Kong Haakon kom hjem.

Konge
Etter krigen fikk Kronprinsen stadig flere representasjonsoppgaver. I 1955 ble Kong Haakon syk og Kronprinsen fungerte som Kronprinsregent. Kong Haakon døde på Slottet i Oslo 21. september 1957.

Kong Olav avla ed til forfatningen og tok sitt fars valgspråk: ?Alt for Norge?. Han ble signet til sin gjerning i Nidarosdomen 22. juni 1958. Da var det nøyaktig 52 år siden hans foreldre ble kronet der.

Den nye Kongen var enkemann og måtte gjennomføre sine oppgaver uten en dronning ved sin side. I de første regjeringsårene fikk han god hjelp av sin yngste datter, Prinsesse Astrid, som fungerte som landets førstedame ved en rekke anledninger, og av Kronprins Harald.

Kong Olav hadde samme forhold til Grunnloven og sin rolle som konstitusjonell monark som Kong Haakon hadde hatt. Hans egne meninger og råd kunne nok anes gjennom de mange spørsmålene han stilte i Statsråd, men han var alltid lojal mot de demokratiske spillreglene og tilkjennega aldri noen partipolitisk preferanse. Samtidig som han holdt seg utenfor politikken, kommenterte han i økende grad aktuelle verdispørsmål i talene sine. Det vakte oppsikt når han gikk klart ut mot diskriminering av innvandrere i sin nyttårstale i 1982.

Kongen hadde en enorm arbeidskapasitet og hadde et svært tett program med offisielle besøk, reiser og audienser. Han representerte Norge ved en rekke utenlandsreiser, og talte i FNs generalforsamling ved flere anledninger.

Kong Olav var gjennom sine 33 år som Norges Konge, en avholdt og respektert monark.Han var alltid korrekt i alle situasjoner som krevde det, men det var gjennom sin varme og store evne til få kontakt med mennesker han gradvis ble Folkekongen.

Bisettelse
Kong Olav V døde 17. januar 1991 på Kongsseteren i Oslo. Få timer etter at meldingen var gått ut, var plassen foran Slottet omdannet til et hav av lys. I flere dager kom folk for å legge ned blomster og tenne lys til minne om Kongen.

Kong Olav er gravlagt i Det Kongelige Mausoleum på Akershus slott i Oslo.

Teksten over er kong Olav Vs biografi, hentet fra Kongehusets egne hjemmesider. Som beskrevet over var kong Olav var en avholdt og respektert monark, hans varme, engasjement og folkelighet gjorde han umåtelig populær, og han fikk med dette tilnavnet Folkekongen.

Selv var jeg knappe 3 år da kong Olav døde, og jeg kan selv ikke huske han som konge. Men jeg har selvfølgelig hørt mange fine historier om han og lest mye om kongen hele Norge var så glade i.

Noe som viser folkets store beundring, og kong Olavs plass i hjertene til det norske folk, er at da "Århundrets Nordmann" skulle kåres av NRK i 2005 vant kong Olav kåringen klart med hele 41 % av stemmene. Dette sier ganske mye om kong Olavs posisjon og popularitet hos folket!

I dag er det altså 20 år siden kong Olav døde, og 20 år siden lysene brant stille på Slottsplassen...

Jeg vil gjerne få minne hele Norges kjære Folkekonge kong Olav V her på Martines Kongelige Blogg i dag. Jeg lyser fred over kong Olavs minne!


Hva husker du fra da kong Olav døde? Og hvilke minner har du om Folkekongen Olav?

 

Kilde: kongehuset.no

5 kommentarer

17.01.2011 kl.17:50

Jeg husker denne dagen godt! Familien min og jeg var på slottsplassen og tente lys. Det var trist..

Martine

17.01.2011 kl.18:03

Anonym: Ja, det kan jeg tenke meg at det var. Så fint at dere var på Slottsplassen og tente lys!

Johannes

17.01.2011 kl.21:53

Var inte född när han dog, men har förstått efterhand att han var otroligt populär. Tycker att ju äldre kung Harald blir, desto mer liknar han kung Olav.

Kul att du skriver om detta :)

Kristin

17.01.2011 kl.22:02

Så fint at du minner Kong Olav i dag! Jeg kom ikke på at det var den 17. januar, men de sa det på radioen tidligere i dag. Jeg kan huske ham, og jeg husker også den dagen han døde. Han ble dårlig om kvelden/ettermiddagen, og så sent på kvelden i 22.00 tida tror jeg det var, sa de på nyhetene at nå var han død. Veldig trist, men mest vemodig, siden han tross alt var en gammel mann. Dagen etter fikk vi fri fra skolen, og det samme på begravelsesdagen. Hjemme heiste vi også flagget på halv stang. Skulle gjerne vært påslottsplassen og tent lys, men jeg bor langt borte fra Olso! Han kalles jo folkekongen, men jeg har likevel Harald som min favoritt, for han er enda mer folkelig, og så har han så herlig humor!!!

Martine

17.01.2011 kl.23:51

Johannes: Ja, det var han! Jeg er helt enig - Harald blir mer og mer lik sin far! :-)

Kristin: Huff, som nevnet husker jeg det ikke selv, men jeg kan tenke meg at det var en veldig trist dag.. Ja, jeg er også veldig glad i kong Harald. Han er som du sier folkelig, har humor, og som Johannes nevner ser man mye av hans far Olav i han også.

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv