hits

1 måned til Danmarks lille prins og prinsesse døpes!

I dag er det nøyaktig 1 måned til Danmarks lille prins og prinsesse døpes. Det vil si at det også er 1 måned til vi endelig får vite navnene på kronprinsesse Mary og kronprins Frederiks tvillinger!

Torsdag 14. april kl. 15.30 døpes de kongelige danske tvillingene i Holmens kirke i København, og vi får endelig vite hvilke navn tvillingene har fått.

I den danske kongefamilien er det tradisjon at navnene på dåpsbarna blir kjent først ved døpefonten, når presten spør hva barnet skal hete. Navnene er nok det det knyttes mest spenning til i forbindelse med dåpen, og det har blitt spekulert frem og tilbake rundt hvilke navn man tror Mary og Frederik vil velge til sine tvilinger. (Her finner dere mine tanker rundt tvillingenes navn.)

En annen tradisjon i den danske kongefamilien er å bruke den 140 år gamle dåpskjolen som ble sydd til dronning Margrethes farfar Christian Xs dåp i 1870. Både dronning Margrethe, kronprins Frederik, prins Joachim, prins Christian og prinsesse Isabella, samt dronning Margrethes far, onkel og søstre er døpt i denne dåpskjolen.

Nå blir imidlertid spørsmålet om hvordan de gjør det når det nå er tvilligner som skal døpes. Det finnes jo bare èn tradisjonsrik dåpskjole, mens to kongelige barn skal døpes. Må en av tvillingene døpes i en annen dåpskjole? Er nye dåpskjoler lagd til begge barna? Eller er det kanskje sydd en kopi av den gamle kjolen, slik at en av barna døpes i den gamle og en i den nye, uten at vi får vite hvem som bærer hvilken kjole? Dette gjenstår å se, og er i tillegg til navnene et spenningsmoment på dåpsdagen.

Spennende blir det også å se, hvem Frederik og Mary velger som faddere til sine to små barn. Dette blir også kjent først på dåpsdagen, eller eventuelt en dag eller to i forveien.

Prins Christian har hele åtte faddere. Disse er kronprins Haakon av Norge, kronprinsesse Mette-Marit av Norge, kronprinsesse Victoria av Sverige, Frederiks fetter kronprins Pavlos av Hellas, Frederiks bror prins Joachim av Danmark, samt Marys søster Jane Alison Stephens og det danske kronprinsparets venner Hamish Campbell og Jeppe Handwerk.

Prinsesse Isabella har seks faddere. Disse er kronprinsesse Mathilde av Belgia og Frederiks kusine prinsesse Alexia av Hellas, samt kronprinsens tidligere tennistrener Christian Buchwald, Marys nære venninne Nadine Johnston, major Peter Heering og hoffjegermesterinne Marie Louise Skeel.

Mye sannsynlig vil også tvillingene, i likhet med prinsesse Isabella, få seks faddere hver. Disse vil trolig være en blanding av kongelige, familiemedlemmer og venner av kronprinsparet.

Jeg vil tippe at vi kanskje vil se prinsesse Marie av Danmark, prins Daniel av Sverige, kronprinsesse Maxima og/eller kronprins Willem-Alexander av Nederland blant fadderne. Marys søster Patricia og bror John tror jeg også er sterke kandidater.


Hvilke navn tror du kronprinsesse Mary og kronprins Frederik gir sine tvillinger? Hvordan tror du de løser dåpskjoledilemmaet? Og hvem tror du blir de heldige utvalgte fadderne?

8 kommentarer

Astrid

14.03.2011 kl.12:41

jeg tror de kommer til å velge en blanding av utradisjonelle og tradisjonelle navn til tvillingene sånn som de gjorde med Isabella ettersom de ikke er først i tronrekken. når det gjelder dåps kjolen mener jeg altså at det er en annen konglig dåps kjole i det danske kongehus, den er ikke så fin og har heller ikke en like spesiell historie, så hvis det stemmer blir det nok den de kommer til å bruke. Når det gjelder faddere så tror jeg du er på rett spor, men de kan jo alltid overraske...

Martine

14.03.2011 kl.16:08

Astrid: Ja, det er faktisk to andre dåpskjoler i den danske kongefamilien. Èn som prins Nikolai og prins Felix er døpt i, og èn (lille) prins Henrik er døpt i. De kunne jo ha valgt å bruke en av disse til en av tvillingene, men jeg synes det ville blitt litt feil - at èn av barna dermed ikke blir døpt i denne spesielle dåpskjolen, men må "ta til takke" med en annen (ikke like flott) dåpskjole. Disse to andre dåpskjolene er dessuten ikke like den tradisjonelle dåpskjolen i det hele tatt.. Det er et dilemma dette her!

Kristin

14.03.2011 kl.19:39

Jeg tror de kanskje velger like dåpskjoler som er sydd akkurat til denne anledningen slik at begge blir døpt i samme dåpskjole. Det kan også tenkes, som du skriver, at de bruker den tradisjonelle dåpskjolen og en kopi uten at vi vet hvem som har den eldste.

Når det gjelder navn håper jeg bare de velger navn som er en kombinasjon av internasjonale navn som samtidig fungerer bra i Danmark og som også er tradisjonelle i kongelige kretser. Det burde da være flere å velge mellom? Christian er et perfekt eksempel på dette! Et annet navn jeg har en viss anelse om kan bli brukt er Alexander? Eller Alexandra? Håper det blir et navn jeg også liker, Isabella har jeg absolutt ikke sansen for....! Jeg kan bare ikke fordra det navnet! Det passer ikke til en dansk prinsesse!

Muligens Prinsesse Märtha Louise kanvære aktuell som (kongelig) fadder?

Helene

14.03.2011 kl.20:12

Jeg tror ihvertfall ikke at de ikke kommer til å kle en av tvillingene med den tradisjonellrike kjolen.

Derfor tror jeg at de har fått sydd to nye dåpskjoler til anledningen, sånn at de blir helt likt kledd. Det vil jo være veldig urettferdig hvis en av dem får bære kjolen, og det tror jeg Mary og Frederik har tenkt på også :-P Vi får se :-)

Martine

15.03.2011 kl.00:22

Kristin: Ja, jeg tror også at de enten velger like kjoler som er sydd til andledningen eller at de bruker den tradisjonelle dåpskjolen og en kopi uten at vi vet hvilken som er hvilken. Det blir spennende å se!

Jeg er enig med deg når det gjelder navnekriterier. Jeg synes Isabella er et flott anvn jeg da, men hver sin smak. Alexander kan kanskje være aktuelt, men jeg mener å huske at en av Marys nevøer heter nettopp dette, så kanskje eventuelt bare som mellomnavn?! Alexandra er et fint kongelig navn, og nok mulig at blir brukt, hvis ikke de synes det blir for likt Norges prinsesse Ingrid Alexandras navn (eller at det kanskje minner litt mye om prins Joachims eks-kone Alexandra)?!

Og ja, prinsesse Märtha Louise tror jeg også kan være aktuell som fadder, ja! Det hadde vært veldig hyggelig! :-)

Martine

15.03.2011 kl.00:24

Helene: Nei, det blir spennende å se hvordan de gjør det med dette dåpskjole-dilemmaet. Det er mye mulig at de velger å få sydd to helt nye kjoler til tvillingdåpen, ja! Mary og Frederik har nok helt sikkert tenkt nøye gjennom dette og kommet fram til en fornuftig løsning! :-)

marianne skaar

14.04.2011 kl.13:55

jeg gleder meg

jeg skal se på barnedåp

jeg er spent di sklal heter?

Martine

14.04.2011 kl.14:14

marianne skaar: Jeg også! :-)

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv