Kong Harald og dronning Sonja gjester i prins William og Kate Middletons bryllup

Det blir kong Harald og dronning Sonja som representerer den norske kongefamilien i bryllupet mellom prins William og Kate Middleton.

Prins William av Storbritannia gifter seg med sin Kate Middleton i Westminster Abbey i London 29. april. Bryllupet blir den største kongelige begivenheten på britisk jord siden bryllupet mellom Williams foreldre, prins Charles og prinsesse Diana, i 1982.

1900 gjester er invitert, og blant disse er det norske kongeparet. Det norske hoffet bekrefter at kong Harald og dronning er invitert til bryllupet, og har takket ja til invitasjonen.

Kongeparet blir eneste representanter fra den norske kongefamilien i det kongelige britiske bryllupet. Mange hadde nok tippet at også kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ville mottatt en invitasjon, men etter at det ble kjent at størsteparten av gjestelisten ville bestå av venner og familie, og kun i overkant av 40 gjester ville være representanter fra kongehus rundt om i verden, var det mindre sannsynlig at flere enn ett par kongelige ville representere Norge i bryllupet.

Det er Englands fremtidige konge som gifter seg, men ettersom prins William foreløpig kun er nummer to i arverekken til tronen etter sin far, prins Charles, vil ikke bryllupet bli like stort, og det vil derfor ikke være altfor mange kongelige til stede. Det skal også nevnes at den britiske kongefamiliens relasjon til de andre europeiske kongefamiliene ikke er like sterkt og nært som mange av de andres relasjoner, og at dette nok også er en av årsakene til at ikke flere kongelige er bedt i bryllupet.

Jeg synes det er flott at kongeparet skal representere den norske kongefamilien i prins William og Kate Middletons bryllup. Det viser at bryllupet er en stor kongelig begivenhet. Vi kan med dette også regne med å se flere andre europeiske monarker som gjester i bryllupet. I likhet med det norske kongeparet er det blant annet kjent at også dronning Margrethe og prins Henrik av Danmark har mottatt invitasjon til bryllupet, og har takket ja.

Det er flott at monarkene representerer kongehusene i bryllupet, men samtidig synes jeg det er synd at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, og mye sannsynlig også flere av de andre europeiske kronprinsparene, ikke vil delta i bryllupet. I bunn og grunn synes jeg det er rart at ikke denne generasjonen kongelige ikke er invitert, da disse er de som er nærmest William og Kate i alder, og mest sannsynlig er de som regjerer den dagen prins William blir konge.

Det er mye mulig at kongefamiliene har fått en invitasjon for to personer, og at de selv velger hvem som drar. Ettersom det er den fremtidige kongen av Storbritannia som skal gifte seg, kan det ha med kongelig etikette å gjøre at kongeparene velger å representere kongefamiliene. Jeg personlig ville imidlertid synes at det i tilfelle ville vært mer naturlig å sende kronprinsparene.

Men nå er det altså en gang slik at det er kong Harald og dronning Sonja som vil representere Norges kongefamilie i bryllupet. Og selv om jeg gjerne også skulle sett kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit delta, blir det veldig hyggelig å se kong Harald og dronning Sonja som bryllupsgjester - de er absolutt gode representanter for Norge!


Hva synes du om at det er kong Harald og dronning Sonja som vil representere Norges kongefamilie i prins William og Kate Middletons bryllup?

10 kommentarer

Criminal Minds Norway

08.mar.2011 kl.16:33

Jeg synes de er gode representanter for Norge, siden de er konge og dronning :)

Kristin

08.mar.2011 kl.20:12

Jeg synes det er flott at Kongeparet skal delta!! :)

Men jeg mener det samme som deg Martine, det er rart at ikke Kronprinsparet representerer siden de er i samme generasjon (når det gjelder alder), men det er mye mulig det er slik som du også skriver. Uansett, det viktigste er at det er norske representanter, og Kongeparet er vel så bra, om ikke enda bedre, enn Haakon og MM. Det norske kongehuset har vel en sterk relasjon til det britiske mer enn de fleste andre kongehusene i Europa?

Martine Myrvoll Olsen

08.mar.2011 kl.21:04

Annelies: Ja, kong Harald og dronning Sonja er absolutt gode representanter for Norge!

Kristin: Enig - det viktigste er tross alt at den norske kongefamilien er representert! Ja, det norske kongehuset er nok det kongehuset som har sterkest relasjon til det britiske, mye pga slektsbånd. Kong Harald og dronning Elizabeth er tremenninger, om jeg ikke tar feil.

åse

09.mar.2011 kl.20:35

eg hadde også rekna med at den "yngre garde" blei inviterte til dette bryllupet. kate og william er jo for ungdommar å rekne, så dei ville vel hatt godt av å knyte relasjonar til andre kongelege i denne generasjonen -noko eit bryllup er ein fin anledning til.

eg tippar dei har hatt problem med mengden av gjester. dersom dei skulle ha invitert monarkane (for det må dei vel?!) og itillegg den yngre generasjonen hadde det jo blitt utruleg mange etterkvart.

synest faktisk det er litt synd, men det blir nok eit fint bryllup uansett!

Amina

10.mar.2011 kl.00:02

Jeg er helt enig med deg Martine. Skulle ønske kronprinsparene ble invitert også. Vet du hvem som er invitert i Sverige og Nederland*?

Martine Myrvoll Olsen

10.mar.2011 kl.14:11

åse: Ja, ikke sant! Ja, det er nok det som er greia.. Litt synd er det, men bra blir det nok uansett, ja! :-)

Amina: Nei, det er ikke bekreftet hvem som er invitert eller kommer fra Sverige og Nederland enda.

alex

23.apr.2011 kl.15:45

ja

Martine Myrvoll Olsen

26.apr.2011 kl.18:30

alex: :-)

Howard

26.apr.2011 kl.22:39

Victoria og daniel representerer sverige ifølge gjestelisten som er lagt ut på wikipedia.

Martine Myrvoll Olsen

27.apr.2011 kl.10:57

Howard: Ja, det stemmer! Hele listen er nå også lagt ut på bloggen! :-)

Skriv en ny kommentar

Martine Myrvoll Olsen

Martine Myrvoll Olsen

23, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits