hits

Kongeparet til stede ved Wenche Foss' bisettelse

Hele Norges skuespillerdiva Wenche Foss døde 28. mars. I går ble hun bisatt i Oslo Domkirke.

I tillegg til familiemedlemmer og skuespillerkollegaer, var både statsministeren og regjeringsmedlemmer, samt kong Harald og dronning Sonja, og prinsesse Astrid og hennes mann Johan Martin Ferner til stede under bisettelsen.

Wenche Foss ble bisatt i Oslo Domkirke, og etter hennes eget ønske var kirken åpen for alle under bisettelsen. 800 mennesker var til stede ved minnehøytideligheten inne i kirken, og mange mennesker hadde også møtt opp utenfor kirken for å ta et siste farvel med skuespillerdivaen Wenche Foss, som ble 93 år gammel.

Jeg hadde forelesning i går, og ettersom skolen hvor jeg studerer, altså Høgskolen i Oslo, ikke ligger langt fra Oslo Domkirke, tok jeg turen ned etter forelesningen, og ankom rett før bisettelsen var over.

Flaggene utenfor kirken var heist på halv stang, og det var en merkelig stille stemning utenfor Oslo Domkirke i går. Det var tydelig at folk var preget av det som skjedde.

Etter bisettelsen ble båren med Wenche Foss båret ut av kirken, med tidligere biskop Gunnar Stålsett i forveien, og familien og kongeparet rett bak. Kirkeklokkene ringte for Wenche Foss, og bårebilen sto og ventet.

Med familien og kongeparet stående igjen utenfor kirken, kjørte bårebilen med Wenche Foss avgårde til Ullern kirkegård, hvor hun ble begravet.

Jeg tok noen bilder av det som skjedde utenfor Oslo Domkirke etter bisettelsen. Bildene er tatt med min mobiltelefon, og er derfor av litt dårlig kvalitet, men uansett, her ser dere bildene jeg tok:

 
Båren med Wenche Foss blirbåret ut av Oslo Domkirke med tidligere biskop Gunnar Stålsett i front


Båren med Wenche Foss bæres ut av blant andre hennes barnebarn


Båren med Weche Foss løftes inn i bårebilen som står og venter


Flaggene var heist på halv stang utenfor Oslo Domkirke i går


Kong Harald gir sine kondolanser til Wenche Foss' familie


Kongeparet med Wenche Foss' familie utenfor domkirken


De kongelige gjestene, kongeparet, prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner,
med Wenche Foss' familie utenfor domkirken


Kongeparet og familien ser på mens bårebilen med Wenche Foss kjøres avgårde


Kongeparet og familien ser på mens bårebilen med Wenche Foss kjøres avgårde


Bårebilen med Wenche Foss kjøres til Ullern kirkegård, hvor hun begraves


Kongeparet, prinsesse Astrid og Martin Ferner står igjen med familien og regjeringsmedlemmer


De kongelige forlater kirken


Kong Harald og prinsesse Astrid på vei inn i bilen


De kongelige på vei inn i bilen


Bilen med de kongelige gjestene forlater Oslo Domkirke

Jeg synes det var en fin gest av kong Harald og dronning Sonja å delta i Wenche Foss' bisettelse, og vise henne den siste ære. Spesielt dronning Sonja så svært beveget ut, og bare på den lille stunden de sto utenfor kirken, måtte hun flere ganger tørke en tåre.

Kong Harald og dronning Sonja gav familien sine kondolanser, og viste at de virkelig brydde seg ved ikke bare å håndhilse, men å gi dem ordentlige klemmer.

Med Wenche Foss' død er en epoke over, og Norge har mistet en av sine størte kulturpersonligheter. Jeg lyser fred over Wenche Foss' minne.

Hvil i fred Wenche Foss!


Bilder: Martine Myrvoll Olsen

6 kommentarer

05.04.2011 kl.13:21

Jeg leste en fin artikkel en gang, den ble publisert eller linket til i forbindelse med dødsfallet hennes, men selve historien er vel hentet fra tidligere intervjuer eller noe sånn. Jeg husker ikke helt. I alle fall brånektet hun på å bli kalt skuespillerdronning. "Det er bare èn dronning i Norge", sa hun. "Og det er Sonja."

Martine

05.04.2011 kl.13:49

Anonym: Det stemmer det! Er det denne artikkelen du mener kanskje? http://www.seher.no/866266/wenche-foss-var-elsket-av-kongehuset

Hun skal i følge denne artikkelen ha sagt dette før signingen i 1991. Det var veldig fint sagt synes jeg! Hun var ei flott dame!

Criminal Minds Norway

05.04.2011 kl.13:55

Wenche Foss var en utrolig dame. Hun kommer til å bli svært savnet ! :(

Martine

05.04.2011 kl.14:24

Annelies: Ja, det er helt sikkert!

Kristin

05.04.2011 kl.21:08

Fine bilder! Det må ha vært spesielt å være tilstede utenfor Domkirken. Jeg så hele bisettelsen på TV, og det var en flott seremoni. Det høres kanskje litt rart ut, men det var den første begravelsen jeg har sett hvor det var folk som lo! Det var positivt når man tenker på hvordan hun var, hvilken betdning hun har hatt og at hun tross alt sovnet stille inn etter et langt liv! Det var ikke sorg over at hun har gått bort, men heller glede og takknemlighet over at hun har levd som preget denne seremonien. Likevel, det gjorde spesielt sterkt inntrykk på meg da barnebarnet holdt minnetale, det så ut som han var sterkt preget av stundens alvor!

Hvil i fred Wenche Foss! Filmene dine lever videre.

Martine

05.04.2011 kl.21:45

Kristin: Helt enig! Som skrevet var det en spesiell stemning utenfor kirken - ikke egentlig sorg, men heller en slags beundring og takknemlighet, ja. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle uttrykke det, men du sier det på en god måte! Det var helt klart sterkt å se barnebarnet holde tale - mange så nok på Wenche Foss kun som skuespillerdivaen Wenche Foss, og det er kanskje lett å glemme at hun også var farmor Wenche Foss.

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv