hits

Ny tronfølgerlov i Luxembourg!

Luxembourg har nå innført ny tronfølgerlov - jenter får nå arve tronen på lik linje med gutter.

Tidligere har det vært slik at yngre sønner av storhertugen går foran eldre døtre i arverekken til tronen. Nå har  Luxembourg imidlertid føyd seg inn i rekken av monarkier hvor det eldste barnet som stiller først i arverekken, uavhengig av kjønn.

Endringene i tronfølgerloven vil ikke ha så mye å si for dagens arvinger - storhertug Henri og storhertuginne Maria-Teresas eldste sønn, kronprins Guillaume (29), vil fortsatt være tronarving. Storhertugparets datter prinsesse Alexandra (20) har imildertid rykket opp på fjerde plass i tronfølgerrekken, etter sine brødre kronprins Guillaume, prins Felix (27) og prins Louis (24). Hun har med dette gått forbi sin yngre bror prins Sebastien (19), som nå er nede på en femte plass i arverekken.

De fleste europeiske monarkiene har nå gjort gjeldende en tronfølgerlov hvor jenter har lik arvrett til tronen som gutter, og vi vil få mange kvinnelige regjenter i årene som kommer. Spania og England er derimot blant landene hvor gutter fortsatt går foran jenter i arverekken. Det vil si at hvis kronprins Felipe og kronprinsesse Letizia av Spania får en sønn, vil han gå forbi sine søstre prinsesse Leonor og prinsesse Sofia i arverekken, og bli tronarving i stedet for Leonor. Og William og Kates eventuelle sønner vil gå foran eventuelle døtre i arverekken.

Om det blir en endring i tronfølgerloven også i disse landene i fremtiden gjenstår å se. Luxembourg har nå hvertfall fulgt de fleste andre europeiske monarkienes mønster og gjort jenter til arvinger på lik linje med gutter.

Hva synes du om endringene i tronfølgerloven? Bør jenter og gutter ha lik arverett til tronen, eller bør sønner gå foran døtre i arverekken, slik det tradisjonelt har vært?

6 kommentarer

Leah

24.06.2011 kl.14:12

Jeg synest at dette var bra ! Jeg synest at tronefølgeren burde være den som er eldst uavhenig om en er jente eller gutt ;)

Håper at Spania og England òg innfører denne loven!

I r l i n

24.06.2011 kl.16:50

Hei! Så flott blogg! Gøy å se så bra blogg fra Fredrikstad, elsker den byen. Stå på videre og god helg ^^

Kristin

24.06.2011 kl.23:06

Flott! Selvfølgelig skal gutter og jenter ha lik arverett!!! At sønner har arverett foran døtre i Spania forundrer meg ikke, men at det er slik i England er mer rart, siden Spania vel har vært mer mannsdominert fra gammelt av. Storbritannia har jo hatt 3 dronninger på 500 år.

Anna

25.06.2011 kl.00:34

Synes det e flott at bare fleire og fleire land der dem har konge/ fyrste/ hertug o.s.v. endre på tronerekkefølgen, slik at jenter også kan ha arverett til trona. I likheit med Spania og Storbritannia, har Monaco og Liechtenstein heller ikkje endra på tronerekkefølgen. Der går fortsatt gutta foran jenter. Men eg håpe jo, sikkert som mange andre også, at de også endre på lovene i landan demmes

Martine

25.06.2011 kl.22:00

Leah: Enig! Det håper jeg at de gjør også! Det er på tide!

Irlin: Tusen takk for det! Ja, Fredrikstad er en veldig flott by! :-) God helg til deg også! :-)

Martine

25.06.2011 kl.22:07

Kristin: Enig! Det er i grunn rart at sønner fortsatt har arverett foran døtre i England. Jeg håper loven blir omgjort før William og Kate får barn.

Anna: Ja, du har rett at gutter går foran jenter i arverekken i Monaco og Lichtenstein også. Vi får håpe disse landene også går etter og gjør om på tronfølgerloven.

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv