hits

Kong Haralds tale ved dagens nasjonale minnemarkering for terrorhandlingene 22. juli

En tydelig rørt kong Harald talte i ettermiddag ved den nasjonale minnemarkeringen for terrorangrepene 22. juli.

I dag klokkken 15.00 fant den nasjonale minnemarkeringen for terrorangrepene på Regjeringskvartalet og Utøya fredag 22. juli sted i Oslo Spektrum. Til stede, i et fullsatt Oslo Spektrum, var både kongeparet, kronprinsparet, prinsesse Ingrid Alexandra og Marius Borg Høiby, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, og prinsesse Astrid. Kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Frederik av Danmark var også til stede og representerte våre to naboland.

Kong Harald innledet minnemarkeringen med en rørende tale de pårørende, etterlatte og hele det norske folk. Det var en tydelig rørt og preget konge som tok ordet og holdt en utrolig flott og gripende tale.

Under kan dere lese kong Haralds tale ved den nasjonale minnemarkeringen for 22. juli 2011 i Oslo Spektrum i dag!

(Talen kan også ses og høres her!)

H.M. Kongens tale ved den nasjonale minnemarkeringen for 22. juli 2011. Oslo Spektrum, 21. august 2011.

Kjære alle sammen.

Nå er nesten alle ord brukt opp.

De siste fire ukene har vært tunge for oss alle. Men nettopp da er det godt å kunne være sammen. Mine tanker har vært spesielt hos dere som var direkte berørt av terroren og dere som har mistet noen dere var glade i.

Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte.
Som landets konge føler jeg med hver enkelt av dere.

Etter slike traumatiske opplevelser kan det ta lang tid å bygge seg opp igjen. I denne tiden er det viktig å huske på at sorgen har mange uttrykk, og det må være rom for dem alle. Følelse av skyld og angst, raseri og tomhet.

Vi fortsetter å sørge sammen. Men midt i sorgen har jeg også stort behov for å takke.

Jeg vil takke alle dere som var i regjeringskvartalet og på Utøya, og som har bestemt at det dere har opplevd ikke skal få knekke dere.

Jeg vil takke alle hjelpere - innenfor politiet, brannvesenet, helsevesenet, kirken og de religiøse miljøene, forsvaret, sivilforsvaret, frivillige organisasjoner ? og alle dere som på egen hånd trådte til og bare måtte hjelpe. Alle sammen har vist oss hva omsorg og mot betyr i praksis når det gjelder som mest. Mange reddet andres liv, noen med fare for sitt eget. Fortsatt står mange på for å lindre sorg og støtte dem som trenger det.

Jeg vil også gjerne takke statsministeren, regjeringen og departementene. Statsministeren har på en imponerende måte maktet å være en trygg, nasjonal forankring i en unntakstilstand. Samtidig har han og hans apparat klart å holde hjulene i gang under svært krevende forhold. Lokale myndigheter har stilt opp på en imponerende måte, og de politiske partier har vist solidaritet - med hverandre, med folket og med de direkte berørte. Det har stått tydelig for meg at alle har gjort hva de kunne for å støtte og hjelpe.

I tiden som nå ligger bak oss har vi fulgt 77 mennesker til graven. Vi har alle fått muligheten til å bli litt kjent med hver enkelt av de omkomne - gjennom historier fortalt i media, og gjennom minneord. Vi mistet 77 mennesker som ønsket å bruke livene sine til beste for samfunnet de var en del av. Vi skal hedre deres minne ved å arbeide videre for verdier som var viktige for dem.

Jeg ønsker i dag å gjenta det jeg sa dagen etter tragedien:
Jeg holder fast ved troen på at friheten er sterkere enn frykten.
Jeg holder fast ved troen på et åpent norsk demokrati og samfunnsliv.
Og jeg holder fast ved troen på våre muligheter til å leve fritt og trygt i vårt eget land.

Tragedien har minnet oss om det grunnleggende som binder oss alle sammen i vårt flerkulturelle og mangfoldige samfunn. La oss ta vare på denne erkjennelsen ? og la oss ta vare på hverandre. La oss som enkeltmennesker være tydelige på hva vi står for, og bruke våre muligheter til å påvirke samfunnet vi lever i på en positiv måte.

Tiden som kommer vil fortsette å kreve mye av oss alle.
For dere pårørende vil det være spesielt tungt når den nasjonale sorgen gradvis avtar. Når det sterke felleskapet vi har følt på denne tiden, ikke er fullt så merkbart lenger. Da trengs det medmennesker som ser dem som sørger og dem som sliter med livene sine ? noen som kan være hos dem når oppmerksomhetens lys begynner å slukne.

Når hverdagen skal leves.

Som nasjon skal vi ta denne tiden med oss i våre hjerter, i vår erfaring ? og huske at vi er vekket til en ny bevissthet om hva som virkelig betyr noe for oss.

Takk for at du er slik en flott og støttende konge for hele det norske folk, kong Harald!

5 kommentarer

Pernille

21.08.2011 kl.20:45

bra tale!

21.08.2011 kl.22:14

Ja, han er en flott og støttende konge, tusen takk Kong Harald! Det var en utrolig flott tale, og man merket at han var rørt. Ps. Marius Borg Høiby var jo også tilstede! ;) Han er jo ikke en representant, men er jo medlem av kongefamilien ;) Hehe... :);)

Martine

21.08.2011 kl.22:52

Pernille: Ja, det synes jeg også at den var!

Anonym: Du har rett! Jeg glemte visst helt Marius jeg! Takk for påminnelsen! :-)

Stian Stensrud

27.08.2011 kl.13:02

Har lyst til å referere litt av det jeg skrev i kommentarfeltet et annet sted. Kong Harald er så folkelig. Han er ikke redd for å være uformell når han kan være det, men kan også være formell samtidig som han da også er personlig. Jeg tror mye av grunnen til at harald er så populær er at han ser enkeltmennesker og ikke bare grupper. F.eks kunne en narkoman fortelle etter et møte med kongen (som kongen insisterte på - han nektet å bare snakke med utgiverne av =oslo, han ville også snakke med selger) at han var genuint intressert i HAM som person og hans historie, og at kongen behandlet ham akkurat på samme måte som f.eks Jahn teigen osv. Når kongen taler, er han imponerende flink til å være politisk uten å være partipolitisk, og han fremhever alltid viktige verdier vi kan støtte opp om... Dessuten er kongen populær fordi han er, ikke bare oslokongen eller bare de "normales" konge, men også barnas konge (kongen ser barna, henvender seg direkte til dem og snakker så de forstår). Han er som nevnt narkomanes konge. Han er innvandrernes konge, distrikts Norges konge, de ensommes konge, eldres konge, uføres konge og generelt hele Norges konge. Ellers er kongen rett og slett en tvers igjennom koselig og kul fyr. Latteren hans er hjertelig og ekte . Engasjementet det samme. Selv motstandere av Kongehuset som institusjon kan ikke finne noe å utsette på kongen som person. Kongen vår er suverent den beste kongen i verden og minst like verdig tittelen som folkekonge som sin far. Er veldig stolt av kongen vår!

Martine

28.08.2011 kl.11:32

Stian Stensrud: Dette var utrolig flott skrevet! Jeg er helt enig! Og jeg er også utrolig stolt av kongen vår!

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv