hits

Slik blir den kongelige julen 2011

Da er endelig julen her, og julen betyr familietid og tradisjoner for veldig mange. Slik er det også for Europas kongefamilier.

Her kommer en oversikt over hvordan den kongelige julen 2011 vil bli:

Norge: I fjor ble julen i den norske kongefamilien noe annerledes enn vanlig, ettersom kronprinsfamilien var på sin tomåneders lange utenlandsreise på denne tiden. I år feirer imidlertid kronprinsfamilien jul i Norge med familien, noe de nok setter stor pris på.

Kongeparet feirer i år julaften hos kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit og barna på Skaugum. Til stede på Skaugum vil også familien Tjessem Høiby være. Tidligere har kongefamilien alltid gått i kirken 1. juledag, men Mette-Marit har med årene innført en ny tradisjonen med å gå i kirken på julaften i stedet. Kongeparet og kronprinsfamilien vil i dag delta på gudstjeneste i Asker kirke kl. 15.00.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn og deres døtre feirer i år julaften hjemme i Lommedalen med Aris familie. På menyen hos Märtha og Ari står både pinnekjøtt og julegrøt med mandel og marsipangris. Ettersom kongeparet i år feirer julaften med kronprinsfamilien, vil de tilbringe tid med familien Behn senere i julen.

Sverige: Den svenske kongefamilien har sterke juletradisjoner. Det hele startet som vanlig i går lillejulaften med dronning Silvias fødselsdagsfeiring. Hele familien, det vil si kong Carl Gustaf og dronning Silvia, samt gravide kronprinsesse Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip og prinsesse Madeleine, er i år samlet til julefeiring på Drotningholm slott. Silvias tyske mattradisjoner står sterkt, og i tillegg vil både lutefisk, sam hummer, østers og champagne stå på julebordet. Julekvelden avsluttes tradisjonen tro med at dronningen leser juleevangeliet....

1. juledag går kongefamilien til julegudstjeneste, før det er tid for en hyggelig sammenkomst hos kronprinsesseparet, hvor også prins Daniels familie er invitert.

Ellers blir jo dette siste julen før det igjen kommer et barn inn i Sveriges kongefamilie. Neste år vil en liten prins eller prinsesse være i sentrum av den svenske kongefamiliens julefeiring, noe helt sikkert både vordende foreldre og besteforeldre gleder seg masse til.

Danmark: I år er nesten hele den danske kongefamilien samlet til julefeiring på Marselisborg Slot. Både dronning Margrethe og prins Henrik, kronprinsparet med sine fire barn og prins Joachim og høygravide prinsesse Marie og deres sønn Hanrik vil være til stede ve den store kongelige julefeiringen. Prins Joachims to eldste sønner prins Nikolai og prins felix feirer i år julaften med sin mor grevinne Alexandra og hennes mann Martin Jørgensen. De vil derfor i år feire med kongefamilien senere i julen.

I dag julaften går kongefamilien til julegudstjeneste i Århus domkirke, før den private familiejulefeiringen starter på slottet. Julemiddagen starter klokken 20, og tradisjonen tro startes måltidet med julegrøt og nisseøl før det så spises gås og engelsk plumkake. Etter middagen spiller prins Henrik flygel mens det synges julesanger - både danske og franske sanger.

Den danske kongefamilien har i år, tradisjonen tro, sendt ut julekort med bilder av familiens mange medlemmer. De flotte julekortene kan du se her!

England: I den britiske kongefamilien står juletradisjonene meget sterkt, og kongefamilien samles til julefeiring på Sandringham, som er dronning Elizabeth og prins Philips private bolig i Norfolk. Julen i år blir imidlertid noe annerledes ettersom prins Philip i går lillejulaften ble hasteoperert på sykehuset Papworth i Cambridge etter at han ble innlagt som følge av brystsmerter. Bypassoperasjonen skal ha vært vellykket og prinsen skal etter forholdene være i god form. Familien er ventet å besøke prinsen senere i dag, men det er ikke kjent hvor lenge Philip må være på sykehuset.

På morgenen julaften samles familien vanligvis ved dronning Elizabeths stolthet - juletreet, som hun faktisk pynter selv. På ettermiddagen spises en lunsjbuffèt med smørbrød, scones og småkaker, og på kvelden inntar den britiske kongefamilien en herlig julemiddag med reker, lam og champagne på menyen. Selv om det i Storbritannia er 1. juledag som er "Christmas Day", pakker faktisk kongefamilien opp julegavene på nordisk sett allerede julaften. Selv om prinsegemalens hasteoperasjon nok kanskje har lagt en liten demper på julefeiringene, skal juleplanene visstnok nogenlunde gå som planlagt.

1. juledag fortsetter feiringen med juledagens morgengudstjeneste, påfølgende en julelunsj hvor kalkun og tradisjonell pudding blir servert. Deretter holder dronning Elizabeth årets juletale til folket.

Julen i år blir spesiell for hertuginne Kate, ettersom dette er hennes første jul med kongefamilien. Å giftes inn i den britiske kongefamiien vil si å gi avkall på julefeiringer med sin egen familie, for Kates familie er nemlig ikke invitert til feiringen. Til gjengjeld er det mange nye tradisjoner å sette seg inn i, og det er forventet at Kate og William vil tilbringe tid med Middleton-familien senere i julen.

Spania: Den spanske kongefamilien er katolikker og går derfor selvfølgelig til julmesse på julaften. Kong Juan Carlos holder også sin juletale til folket i dag. Kronprinsparets døtre prinsesse Leonor og prinsesse Sofia og de andre barna må imidlertid vente enda et par uker på sine julegaver. I Spania blir julegavene først åpnet 13. dag jul, og julefeiringen pågår frem til da.

Mattradisjonene står også sterkt i den spanske kongefamilien. Mye godt er å finne på det spanske julebordet, og kalkun blir mer og mer vanlig, som i dronning Sofias hjemland Hellas. Sofia ser også til at det finnes både Turròn, en slags julenougat, i tillegg til sjokolade, marsipan og småkaker av ulike slag inkludert greske honningskaker på julebordet.

Spanias kongefamilie har også i år, tradisjonen tro, sendt ut julekort, med signaturer og bilder av både store og små. Den spanske kongefamiliens julekort 2011 kan du se her!

Slik ser altså den kongelige julen 2011 ut!

Med dette benytter jeg sjansen til å ønske dere alle sammen en riktig god jul! Håper dere alle får en fin julefeiring med god mat og hyggelig sosialt samvær!

Julehilsen fra Martine

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv