hits

Kong Harald 75 år!

I dag 21. februar fyller hele Norges kjære kong Harald 75 år.

21. februar 1937 kom prins Harald til verden på Skaugum. Han vokste opp som yngstemann i Norges kronprinsfamilie, med mamma kronprinsesse Märtha, pappa kronprins Olav og storesøstrene prinsesse Ragnhild og prinsesse Astrid.

Da hans far Olav ble konge i 1957 ble Harald Norges kronprins. I 1968 giftet kronprins Harald seg med Sonja Haraldsen, som med dette ble Norges kronprinsesse. Harald og Sonja fikk to barn - prinsesse Märtha Louise i 1971 og prins Haakon Magnus i 1973.

I 1991 overtok Harald etter sin far som Norges konge. Han tok, som sin far, valgspråket "Alt for Norge" og fikk tittelen H.M. Kong Harald V.

Med tiden har kong Harald og dronning Sonja blitt velsignet med 5 flotte barnebarn; kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette-Marits to barn prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus, og prinsesse Märtha Luise og Ari Behns tre døtre Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.

I fjor feiret kong Harald 20 år som regjent, og man kan trygt si at han med årene har blitt en svært så folkekjær konge. Jeg tror de fleste ser på kongen vår som en svært likandes kar med god humor og glimt i øyet. Han er veldig vennlig og folkelig, og er på god vei til å overta sin fars tittel som "Folkekongen".

Jeg er utrolig stolt av den flotte kongen vår og synes han er en glimrende representant for landet vårt. En bedre konge kunne vi ikke hatt!

I dag fyller kong Harald altså 75 år. Det er ingen stor offentlig markering i dag på selve dagen, og bursdagsbarnet selv tilbringer faktisk den store dagen utenlands. I stedet vil dagen feires ved en felles markering av kongeparets bursdager torsdag 31. mai, ettersom dronning Sonja også fyller 75 år i år, nærmere bestemt 4. juli. Da er det lagt opp til festgudstjeneste om formiddagen og folkefest på Operataket om kvelden. Barn og barnebarn lar nok allikevel ikke sjansen gå fra seg til å feire far og bestefar litt nå også.

Jeg gratulerer kong Harald så mye med 75 års dagen i dag. Jeg ønsker han en fin dag og fortsatt mange gode år som Norges konge!

10 kommentarer

Ina E

21.02.2012 kl.15:25

Gratulerer så mye med dagen, kong Harald!:)

Kristin

21.02.2012 kl.19:04

Jeg vil også gratulere Kong Harlad så masse med dagen!! Han er absolutt en Folkekonge, ja! Jeg er så "gammel" at jeg kan huske Kong Olav, og jeg synes faktisk Harald er enda mer folkelig enn sin far. For meg er det mye pga humoren, men sikkert også fordi han er født i en annen tid og har hatt en litt annen oppvekst enn Gamlekongen.

Har du forresten sett at det er lagt ut gratulasjonsprotokoll på nettsiden? Jeg har nylig skrevet hilsen der. Du bor vel fortsatt i Oslo, så da har du vel kanskje vært innom Slottet i stedet...

Martine

22.02.2012 kl.13:24

Kristin: Ja, han er kanskje det.. Selv kan jeg ikke huske kong Olav. Både tiden vi lever i og oppveksten hans har nok hatt mye å si for folkeligheten hans, ja! Jeg fikk ikke vært innom Slottet og gratulert i går, men jeg så på nyhetene at det var mange innom. Jeg tipper Kongen setter stor pris på gratulasjonene fra folket - både på nettet og på Slottet! :-)

Max Hermansen

26.02.2012 kl.21:44

Håper du ikke virkelig synes at det er greit at det øverste offentlige vervet i samfunnet vårt - det som statsleder - går i arv innen en bestemt familie. Dette er nemlig ikke demokratisk, og det er ikke i tråd med det likeverdet vi ellers er så opptatt av.

Vi har ikke behov for kongehuset. Om det ble borte over natten, er det ikke noe ved det de fleste av oss ville savne.

www.republikk.no

Kristin

27.02.2012 kl.19:54

Kjære Max Hermansen!!

Jeg kjenner til deg fra før, og vet at du synes monarki er noe herk, men kan du være så snill å la oss rojalister få være i fred på denne siden?!

Jeg synes i motsetning til deg det er viktig at den øverste lederen i landet er upolitisk, og da er det naturlig at det skjer gjennom arv! Demokrati er å kunne VELGE statsleder, noe vi gjør hvert 4. år gjennom stortingsvalg, monarken er upolitisk og representerer alle. Men selvsagt skal denne opptre på en god måte, noe vår konge absolutt gjør, og det er ingen grunn til å tro at hans etterfølger heller ikke skal gjøre det. Ingen kan nemlig tilfredsstille alle, samme hvor politisk nøytrale de er.

Og om du tror at kongene i tidligere tider kunne gjøre hva de ville så tar du skammelig feil, da ble de avsatt og gjerne det som verre var... Du og dine meningsfeller hadde nok ikke savnet kongehuset, men det er det nok mange andre som hadde gjort. Og hvis du tror rojalister er uvitende husmødre med minimal utdanning så kan jeg fortelle at både Martine, som har denne bloggen, og undertegnede, er høyt utdannede personer! Og om du skulle lese det jeg har skrevet, så er jeg sikker på at også Martine ønsker at vi som foretrekker en upolitisk monark, fremfor en president eller statsminister som halvparten av befolkningen ikke tåler trynet på, ønsker at vi skal få ha denne bloggen i fred! Vi har tatt standpunkt i dette spørsmålet, og for mitt vedkommende er det basert på fakta og sunn fornuft utifra det jeg tror er best og riktig utifra det jeg har lest og erfart, og ikke glorete reportasjer i Se & Hør og lignende!!

Martine

28.02.2012 kl.18:32

Kristin: Takk for en veldig fin kommentar! Jeg er helt enig og signerer deg fullt ut!!

Kristin

29.02.2012 kl.19:05

Takk!! :)

Johannes

01.03.2012 kl.19:18

Som icke-norsk har jag kanske inte så mycket med det att göra, men vill ändå "gilla" Kristins kommentar ovan! Välformulerat! :)

Det är ju så att några av de mest demokratiska länderna i världen just är monarkier. Det tycker jag säger en hel del om värdet av en opolitisk statschef.

Det är förresten alltid lika kul att kika in här på din blogg , Martine :)

Kristin

02.03.2012 kl.19:01

Takk Johannes!! Jeg prøver alltid å ha et godt språk, og det å være velformulert er veldig viktg for meg, så din kommentar ble jeg veldig glad for!! Av og til går det riktignok litt fort i svingene... !Selv får jeg mer respekt for kommentarer som har et godt språk, selv om jeg ikke er ening i innholdet.

Du har helt rett, de landene i verden som har monarki er mer stabile og velfungerende enn de som ikke har det, f.eks. i Asia (eks. Japan, Thailand, Jordan), og noen av de mest demokratiske og "moderne" landene i Europa har også monarki, tre av dem har til og med dronning, så at det er kvinnefiendtlig er heller ikke et argument som fungerer - selv jeg aldri har hørt akkurat den innvendingen mot monarki selv.

Martine

09.03.2012 kl.15:26

Johannes: Enig! Velformulert er ordet! ;-) Takk for det! Det er hyggelig å høre! Veldig trivelig at du stikker innom! :-)

Kristin: Helt enig! Igjen! :-)

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv