hits

Prinsesse Estelle Silvia Ewa Mary

Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Estelle Silvia Ewa Mary, Hertuginne av Östergötland.

Dette er tittelen, navnet og hertuginnedømmet til Sveriges 1 dag gamle prinsesse.

Kong Carl Gustaf informerte i statsråd i formiddag klokken 11.15 om den nye prinsessens tittel, navn og tildelt hertuginnedømme.

I går natt klokken 04.26 ble kronprinsesse Victoria og prins Daniel foreldre for første gang, og Sverige fikk endelig en ny tronarving. Kronprinsesseparet dro hjem fra sykehuset med sin lille datter allerede knappe 9 timer etter fødselen, og har slappet av i fred og ro mens hele Sverige det siste døgnet har vært i prinsesse-feber. Pressedekningen rundt den kongelige fødselen har vært stor og navnedebattene har gått heftig for seg. Nå er endelig den lille prinsessens navn kjent, og navnene er altså Estelle Silvia Ewa Mary. Prinsessens tiltalenavn vil være Estelle.

Jeg må si at jeg er veldig overrasket over den lille prinsessens navn. Navnene Silvia og Ewa, etter henholdsvis mormor dronning Silvia og farmor Ewa Westling, kommer ikke som noen overraskelse, og jeg synes det er flott at Victoria og Daniel velger å kalle opp sin datter etter de stolte bestemødrene. Imidertid er både tiltalenavnet Estelle og det siste navnet Mary navn jeg ikke hadde forventet.

Jeg hadde forventet at kronprinsesse Victoria og prins Daniel hadde valgt et mer kongelig tradisjonelt førstenavn til sin datter enn det Estelle er - både fordi hun er tronarving og fremtidig dronning og også fordi Victoria og Daniel er ganske så tradisjonelle av seg. Navnet Estelle har den lille prinsessen mest sannsynlig fått etter grevinne Estelle, den amerikanske konen til kong Carl Gustafs gudfar grev Folke Bernadotte. Estelle er et navn jeg ikke har noe forhold til, og jeg trenger nok litt tid til å venne med til det.

Sistenavnet Mary kommer også som en overraskelse - min første tanke er at Victoria og Daniel har gitt sin datter dette navnet fordi kronprinsesse Mary av Danmark vil bli prinsessens gudmor. Hva tror du?

Hva synes du om navnet Estelle Silvia Ewa Mary?

18 kommentarer

Stine

24.02.2012 kl.13:59

Ble også VELDIG overransket, synes kronprinsesseparet er så tradisjonelle av seg.. så navnet Estelle var en stor overraskelse. Men etter å ha vant meg til navnet, synes jeg det er veldig fint og også litt moderne :-)

Elisabeth

24.02.2012 kl.15:12

Tar nok litt tid for meg å venne meg til Estelle, men det er jo ganske uorginalt og stilig da :) de er jo et moderne par. Jeg for min del håpet vel på Alice ;)

Pernille

24.02.2012 kl.18:28

navnet Estelle var en overrakelse for meg og! men morsomt med litt annerledes da!

får håpe vi får se noen fine bilder av den nye prinsessen snart.

Kristin

24.02.2012 kl.19:49

Jeg ble også veldig overrasket, av de samme årsakene som du beskriver, Martine, men faktisk så tenkte jeg bare noen timer før at vi kunne bli overrasket også... Navnet kjenner jeg til, og synes det er fint!! Jeg synes kanskje de burde vært et mer nordisk navn eller iallefall et som har tradisjoner her, og ikke et fransk et, men så har jo Bernadotte-familien franske røtter. Jeg synes ikke så mye om Mary til denne prinsessen, men det er nok helt sikkert fordi Kronprinsesse Mary skal være fadder. Jeg så på svensk TV i formiddag, og der sa de det samme, og at Kronprins Haakon også helt sikkert blir fadder. Lurer på om de da hadde kalt en gutt for Haakon/Håkan?!

Vel, som sagt synes jeg navnet er OK, ihvertfall mye bedre og passende enn navnet til en viss dansk prinsesse.... Nå får vi håpe de første bildene kommer i løpet av helgen.

Ellers hørte jeg at det ikke står bra til med Prins Friso, han har visst store hjerneskader og det er ikke sikker han våkner opp heller.... Forferdelig, jeg klarer ikke helt å glede meg over den nye prinsessen når jeg hører slikt.

Ella

24.02.2012 kl.23:10

Alle de danske prinsessene har da passende navn, eller har jeg gått glipp av noe? De har vært veldig tradisjonelle der nede, med unntak av at Josephine fikk et grønlandsk mellomnavn. Både Josephine og Isabella er tidligere dronningnavn. Og når det gjelder Mary selv så skulle man jo nesten trodd at moren hennes var forberedt på at hun kunne ende som dronning. Mary Elizabeth er veldig royalt :)

Martine

25.02.2012 kl.09:14

Stine: Jeg ble også veldig overrasket over navnet Estelle. Jeg hadde forventet et mer tradisjonelt kongelig svensk navn til den nye tronarvingen. Som skrevet i innlegget trenger jeg nok litt tid til å venne meg til navnet.

Elisabeth: Enig! Jeg også trenger nok litt tid før jeg blir komfortabel med navnet Estelle.

Martine

25.02.2012 kl.09:29

Pernille: Ja, det var et litt annerledes og veldig uventet navn. Jeg må innrømme at jeg er litt skeptisk til navnet Estelle, men jeg tipper at navnet nok vokser på meg og at jeg blir vant til det etter hvert som den lille prinsessen vokser opp og vi lærer kjenne henne.

Ja, det håper jeg også! Jeg gleder meg til de første bildene! :-)

Martine

25.02.2012 kl.09:30

Kristin: Ja, Bernadotte-familien har franske røtter, men jeg må si at jeg hadde foretrukket at Victoria og Daniel hadde valgt et mer tradisjonelt svensk kongelig navn, hvertfall til deres førstefødte som er tronarving. Så kunne de heller valgt et mer utradisjonelt navn til eventuelle småsøsken til prinsessen (akkurat som Victorias foreldre kong Carl Gustaf og dronning Silvia gjorde da de gav navn til til yngste datter, prinsesse Madeleine).

Ja, jeg tror også at kronprinsesse Mary blir gudmor/fadder. Jeg ser hvertfall ingen annen grunn til at prinsessen skulle fått navnet Mary som et av sine fire navn. Kronprins Haakon blir nok også en av fadderne, ja! Hmm, kanskje ville Haakon vært et av navnene om den lille ble gutt, det har jeg ikke tenkt over... En interessant tanke! :-)

Helt forferdelig dette med Johan Friso, ja! Et skår i gleden over den nye svenske prinsessen...

Martine

25.02.2012 kl.09:39

Ella: Jeg tror navnet Kristin refererer til er Isabella. (Korriger meg om jeg tar feil, Kristin) Både Isabella og Josephine er gamle dronningnavn, ja, og personlig liker jeg begge disse navnene veldig godt og synes de er flotte prinsesse-navn. Jeg er (fortsatt) mer skeptisk til navnet Vincent, men det vokser på meg, noe jeg håper navnet Estelle vil gjøre med tiden også.

Helt enig! :-) Mary Elizabeth er et veldig flott navn, som høres veldig royalt ut!

sunniva

25.02.2012 kl.10:27

Jeg må si at jeg ble veldig overrasket - og litt skuffet. Jeg mener at alle kongelige barn og barnebarn (altså barnebarn av en monark, fremtidig monark) bør ha minst et kongelig navn som har en lang tradisjon i landets kongelige historie. Når det er sagt synes jeg at Estelle er et ganske fint navn, og hvis dette er det navnet Victoria har nærmest sitt hjerte (som kongen så fint sa) er jeg veldig glad for at de fikk brukt dette (da det aldri er en garanti for flere barn) - men Mary kunne godt blitt byttet ut med en tradisjonelt navn.

Jeg er ganske sikker på at Mary er et tegn på at Kronprinsesse Mary blir fadder, da andre kongelige har blitt oppkalt av sine faddere. Det er et kongelig navn- men ikke i Sverige så det blir litt feil. Men Jeg er veldig glad for at Kronprinsesseparet fikk velge navn helt selv- da er jo de fornøyd.

Forøvrig synes jeg de danske har vært veldig flink med navnene. Skulle ønske Josephine fikk et av sine mellomnavn Sofia og Mathilda som fornavn, men Isabella, Vincent og Christian er veldig flotte og stødige navn. :)

Kristin

25.02.2012 kl.20:15

Ja, Martine, det var Isabella jeg mente, men jeg har sagt så mange ganger at jeg ikke liker det navnet, så jeg ville ikke gjenta meg selv nok en gang. Ja, ja, mulig det er et gammelt dronningnavn, men den eneste dronningen med det navnet jeg kommer på er Isabella av Spania, som levde på 1400-tallet. Uansett, jeg kan bare ikke fordra det navnet!! Men, smaken er jo som baken! Da er det bedre med Vincent. Josephine derimot er et flott prinsessenavn. Ellers er jeg også litt skuffet, og Sunniva her ovenfor beskriver også mine tanker veldig godt! :)

Martine

26.02.2012 kl.09:27

sunniva: Enig! Men som du sier, hvis Estelle er det navnet Victoria og Daniel har nærmest sin hjerte, så er det flott at de får bruke det. Det viktigste er tross alt at foreldrene er fornøyde med navnet. Noe kritikk tror jeg dessuten det ville blitt uansett hvilke navn den lille fikk.

Kristin: Ja, smaken er som baken! :-)

°Vinterperle°

26.02.2012 kl.17:47

Jeg tror ikke ikke jeg liker navnet. Jeg synes Estelle er så hardt! Også trodde jeg helt seriøst at Kong Gustav sa Istelle, noe som hadde vært så mye bedre! Dessuten synes jeg Silvia og Ewa kunne byttet plass. Og Mary bare fordi hun skal være gudmor?...merkelig.

Den største grunnen til at jeg ble skuffet, var nok at moren min hadde stor tro på navnene Alice (navnet til moren til Dronning Silvia) og Sofia, et ganske tradisjonelt, fint og kongelig navn, noe som gjorde at jeg også ble det. Jeg var virkelig innstilt på og håpet på Alice Sofia og tilleggsnavn eller variasjoner av det. *sukk*

Alice Sofia Istelle Ewa hadde ikke vært så dumt :D

Ella

26.02.2012 kl.21:23

Nå er jeg spent på hva den danske prinsessen skal hete. Estelle og Mary hadde egentlig passet bedre til henne. Hun er jo både fransk og har en tante Mary. Det kan vel nesten bli hva som helst, men hun får sikkert navn etter bestemødrene siden det er første jenta til Joachim..

Nina

26.02.2012 kl.23:28

Hei. Jeg synes det i grunnen er irrelevant at man henger seg opp i Vincent, Josephine og Isabella. Ingen av disse er tronarvingen. De danske gav sin førstefødte et veldig tradisjonsrikt kongennavn. Estelle er tronarving, og burde fått ett navn som tok opp noen gode svenske tradisjoner, så kunne de valgt litt friere de neste gangene. Ingen garanti for at det blir flere, men dog, dette var harry!

Veronica

27.02.2012 kl.13:26

Hej Martine,

längesedan jag skrev nu men kände att det passar gott med en kommentar nu när Sveriges kungafilj utökats lite! =)

Vad gäller Estelle så sägs det i Sverige att det kommer från Estelle Bernadotte (Folkes fru) och det är ett namn som Victoria alltid tyckt mycket om.

Namnet Mary är jag (och en del proffstyckare här i landet) inte så övertygade om har koppling till Mary i Danmark -det vore på något sätt konstigt att hedra en nu levande kronprinsessa före exempelvis sin egen systers namn etc. Däremot finns en koppling till prinsessan Lilian som alla kungabarn, och då kanske särskilt Victoria haft en mycket nära relation till. Ett av Lilians mammas namn var Mary, och hon själv heter Lilian May (en version av samma namn). Lilian har fungerat som en farmor för Victoria och hon är mycket ledsen över att Lilian nu lider av Alzheimers. Det är i alla fall vad jag tror! =)

Martine

28.02.2012 kl.18:37

My Rakel: Det skal nevnes at E-lyden i Estelle er noe mer lik en I på svensk enn den er på norsk, så det er kanskje ikke så rart at du trodde at navnet var Istelle. Jeg er fortsatt ikke helt fortrolig med navnet Estelle, men jeg synes navnet låter mye bedre på svensk enn på norsk.

Ella: Det er sant! Jeg tror Marie og Joachim vil overraske oss, men bestemødrenes navn vil nok være blant navnene, ja!

Martine

28.02.2012 kl.18:47

Nina: Jeg er også helt klart av den oppfatning at Victoria og Daniel burde gitt sin datter et mer tradisjonelt navn ettersom hun er tronarving og fremtidig dronning av Sverige.

Veronica: Hei! Så hyggelig at du legger igjen en kommentar igjen! Gratulerer så mye med den lille prinsessen og tronarvingen! :-) Det er sant, men om det er prinsesse Lilian de ville hedre, vil jeg tro at de heller ville gitt sin datter nettopp navnet Lilian, og ikke Mary.

Skriv en ny kommentar

Martine

Martine

29, Fredrikstad

Velkommen til Martines Kongelige Blogg - en blogg med nyheter, sladder og fakta om Europas kongelige! Jeg heter Martine, er 23 år og utdannet allmennlærer. Jeg kommer fra Fredrikstad, men bor og jobber i Oslo. Håper du liker bloggen min! Legg gjerne igjen en kommentar - det synes jeg er hyggelig! Kom også gjerne med forslag om hva DU vil at jeg skal skrive mer om! Kontakt: martine_mo@hotmail.com

Kategorier

Arkiv